Podcast

Podcast De Dag: Over de moeizame verhouding tussen politie en burger

foto: ANP Historisch Archieffoto: ANP Historisch Archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Over de moeizame verhouding tussen politie en burger

De politie in Nederland heeft op verschillende momenten in het verleden veranderingen in de organisatie doorgevoerd vanwege oplopende spanningen met het publiek. Moet dat nu ook gebeuren?

{podcast audio="13801" caption="#612 - Over de moeizame verhouding tussen politie en burger" }

De politie is klaar met het 'bashen' van de politie, met demonstranten die instructies niet opvolgen en met arrestanten die agenten om de haverklap beschuldigen van racisme. Volgens de politievakbond is de politie de grip op de samenleving aan het kwijtraken en dreigt er zelfs anarchie. Wat is er aan de hand? Klopt het wel: is er meer weerstand tegen de politie? Wordt de politie ondermijnd? En hoe is de relatie tussen burgers en de politie de afgelopen decennia dan veranderd?

Politiewetenschapper Jaap Timmer vertelt in podcast De Dag hoe politie en burgers op allerlei momenten in het verleden op gespannen voet met elkaar hebben gestaan. Hij ziet onder andere parallellen met de jaren zestig. De confrontaties in het verleden leidden vaak tot veranderingen in de organisatie van de politie. Wat kan de politie nu doen om de frustraties bij het publiek, maar ook binnen de politie zelf, te verminderen?

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie