Podcast
NOS

Podcast De Dag: als mest je in de shit brengt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: als mest je in de shit brengt

Nederland heeft een mestprobleem: er is te veel van en het afvoeren wordt zo duur dat met name kleinere boeren er failliet door dreigen te gaan.

#1571 - Als mest je in de shit brengt - De Dag

Boeren hebben hun mest lang 'het bruine goud' genoemd: een waardevol goedje waardoor grasland of gewassen beter groeien. Tegenwoordig is mest vooral een probleem, sinds er veel minder van uitgereden mag worden en boeren juist goud geld betálen om het af te voeren.

Terwijl daar vandaag in Brussel tegen wordt geprotesteerd, in deze podcast een keukentafelgesprek met melkveehouder Marije Klever die 120 koeien houdt, en met haar vriend Hessel van der Meer, die mest bij boeren ophaalt, vervoert en over het land uitrijdt. Hij spreekt dagelijks wanhopige boeren die door die mest vrij letterlijk in de shit zitten: ze kunnen hun rekeningen niet meer betalen en dreigen failliet te gaan. Wachten op een nieuw kabinet of respijt uit Brussel - daarvoor is voor sommigen simpelweg geen tijd.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Rosa Juffer

Gerelateerde podcast

De Dag

De Dag

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie