Podcast

Hoe partijen mastodonten als 'steunzenders' gebruiken voor de beeldvorming

foto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe partijen mastodonten als 'steunzenders' gebruiken voor de beeldvorming

Na het nieuws dat PvdA en GroenLinks wellicht zouden fuseren om de formatie te bespoedigen, buitelden PvdA'ers over elkaar in de media om hun afschuw uit te spreken. Ze waren duidelijk niet gemanaged, wat een rommelige indruk maakte. Waarom lukt het de partij niet om rust in de tent te brengen? De Spindoctors van NPO Radio 1 geven antwoord in de nieuwe aflevering van hun podcast.

Het gebruik van partijmastodonten is best gebruikelijk. Oud-CDA-spindoctor Jack de Vries spreekt in de podcast van 'steunzenders'. Terwijl bij de PvdA veel mensen hun mening gaven, was vanuit GroenLinks alleen oudgediende Bram van Ojik te horen (in onder andere Op1 en 1op1), die op bedachtzame toon sprak. Dit helpt in de beeldvorming.

Julia Wouter is het ermee eens: de PvdA kan leren van GroenLinks, vindt ze. "Elke keer doet de PvdA dit niet goed. Daar komen mensen die niet echt weten wat het voorstel nou was, maar die helemaal leeglopen in de media." Als voorbeeld noemt ze oud-voorzitter Hans Spekman, die in Langs de Lijn En Omstreken een fusie 'onvoorstelbaar slecht' noemde.

'PvdA is ongecoördineerd'

De reden dat de PvdA er niet goed in is, is het feit dat veel dingen gevoelig liggen in de partij, denkt Wouters. Veel PvdA'ers zijn bang dat de identiteit en het verleden van de partij bij het grofvuil wordt gezet. Dit zei bijvoorbeeld ook Hans Spekman in het eerder genoemde gesprek. Hij sprak over 'de idealen van de sociaaldemocratie', waarin de partij anders is dan GroenLinks, volgens Spekman.

Bovendien is er een gebrek aan coördinatie, denkt Jack de Vries: bij het CDA worden zogenoemde 'dino-calls' georganiseerd, waarin oud-ministers, -partijleiders en -voorzitters worden bijgepraat. Na het verschijnen van het rapport-Spies over de CDA-campagne werden binnen de kortste keren alle CDA-oudgedienden bijgepraat, zodat ze niet zomaar iets gingen roepen in de media. Bovendien krijgen ze daar de mogelijkheid om tegen te spreken, zodat dat in de media minder snel gebeurt. Een geval als Spekman zou de PvdA op deze manier kunnen voorkomen.

VVD is steunzenderkampioen

De VVD zijn de meesters van het gebruik van steunzenders, denkt Jack de Vries. Na het debat op 1 april waarin Rutte door het oog van de politieke naald ging, zaten de talkshows vol met VVD-mastodonten om het voor hem op te nemen. Zelfs voormalig minister Melanie Schultz van Haegen – die nooit interviews geeft – zat ineens bij Humberto Tan.

Jack de Vries en Julia Wouters spraken over 'steunzenders' in hun podcast De Spindoctors

Ster advertentie
Ster advertentie