Podcast

Na een indrukwekkend VVD-mediaoffensief is kabinet Rutte-IV weer denkbaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na een indrukwekkend VVD-mediaoffensief is kabinet Rutte-IV weer denkbaar

[EO] Het was indrukwekkend, het VVD-offensief in de talkshows afgelopen week. Dat zeggen oud-politiek adviseurs Julia Wouters en Jack de Vries in de podcast De Spindoctors. "De VVD was weer volstrekt in control. Allemaal prominenten uit het verleden met dezelfde boodschap, een enorme regie", aldus Jack de Vries.

#18 - Het grote VVD-offensief en de terugkeer van de mastodonten - De Spindoctors

Het was even wennen: een stamelende Mark Rutte die rijp leek voor de slacht. De premier, die bekend staat als control freak, had het moeilijk tijdens het nachtelijke debat. Maar hij overleefde en lijkt nu weer een nieuw kabinet te kunnen formeren. De VVD-prominenten in de talkshows speelden daarbij een rol, denkt Julia Wouters. De prominenten hadden allemaal dezelfde boodschap: de oppositie werd machtspolitiek en effectbejag verweten, of zelfs een 'steniging' van Mark Rutte.

Ze merkte de campagne heel succesvol was. "Ik merkte in mijn vriendenkring dat mensen zeiden: tja, ik weet óók niet meer wat ik altijd precies gezegd heb. Dat is besides the point", aldus de oud-adviseur van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Zelf zou Wouters zondag bij Humberto Tan in zijn programma Humberto op RTL 4 zitten, maar ze werd afgebeld omdat oud-minister en VVD-mastodont Melanie Schultz van Haegen ineens aan kon schuiven. "Die hebben we, sinds dat ze geen minister meer is, eigenlijk nooit meer ergens gezien. Die heeft zich volledig teruggetrokken en nu zat ze ineens in een talkshow."

Kabinet Rutte-IV

De spindoctors denken beiden dat Mark Rutte door kan als premier. Een kabinet van de VVD met D66, het CDA en mogelijk PvdA én/of GroenLinks is denkbaar. Jack de Vries vond interviews die de kolderieke RTL-verslaggever Jaïr Ferwerda hield met de partijleiders tekenend. Ferwerda vroeg of ze niet net zo duidelijk Rutte moesten uitsluiten en de antwoorden waren veelzeggend, vond Jack: "Kronkelend probeerden ze zich daaruit te wurmen. Ze hielden allemaal hun handen vrij, zowel Kaag, Ploumen als Klaver."

De partijen zullen nog wel flink moeten spinnen. Julia Wouters mist dat wel een beetje bij haar partij, de PvdA: "Ik mis mezelf daar een beetje..." lacht ze.

Podcast De Spindoctors

In de podcast De Spindoctors praat Tijs van den Brink elke donderdag met Jack de Vries (oud-spindoctor van het CDA) en Julia Wouters (oud-adviseur van de PvdA) over de spins en frames tijdens de formatie. Luister de podcast via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie