Podcast
PowNed

Emile Roemer: 'De SP was er in 2012 niet klaar voor om te regeren, ik ook niet'

foto: Rutger Castricumfoto: Rutger Castricum
  1. Nieuwschevron right
  2. Emile Roemer: 'De SP was er in 2012 niet klaar voor om te regeren, ik ook niet'

Afgelopen weekend schoof Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Heerlen, aan bij Rutger Castricum in De Nacht van Rutger.

{podcast audio="149771" caption="Emile Roemer (14 juni 2020)" }

Burgemeester Heerlen

Sinds maart 2018 is Emile Roemer waarnemend burgemeester van Heerlen. Roemer geniet ervan om weer met de "poten in de klei te staan". Zijn termijn in Heerlen is al vijf keer verlengd, maar binnenkort stopt hij als waarnemer. Roemer verwacht dat de gemeenteraad aan het eind van deze maand een voordracht doet.

Concrete toekomstplannen zijn er nog niet. Het kan zijn dat Roemer terugkeert in het onderwijs, hij was ooit leraar op een aantal lagere scholen, maar een baan in de zorgsector of het bedrijfsleven sluit hij ook niet uit.

Steun aan collega-burgemeester Halsema

Afgelopen week schreven alle Nederlandse burgemeesters een open brief om hun steun uit te spreken aan het adres van de Amsterdamse burgemeester Halsema. Daarnaast riepen de burgemeesters Tweede Kamerleden op om eerst de feiten te kennen voordat ze reageren op een kwestie waarover zij niet eens gaan.

Roemer staat volledig achter de inhoud van de brief. "Ik snap die brief heel erg goed. Heel veel kritische vragen stellen, daar is niets mis mee. Maar als je al een oordeel hebt geveld voordat je weet wat er precies is gebeurd en hoe het zit, dan denk ik: dan ben je te vroeg bezig!"

Beeldenstorm

Samen met Rutger praat Roemer ook over de antiracismedemonstraties die dagelijks in het land plaatsvinden. "De roep om iets te doen tegen racisme is al heel erg oud, ook in de Tweede Kamer. Heel vaak wordt er over gesproken, maar dit leidt tot weinig effect. Elke dag hoor je mensen wel zeggen: dit is me overkomen, dat is me overkomen. Bij het solliciteren of op straat. Dat is niet van gisteren, dat is al heel erg lang. Soms heb je wel eens dat er iets gebeurt, waardoor het eigenlijk ontploft. In de strijd tegen racisme is daar nu zo’n moment geweest, in Amerika."

Bekladden van standbeelden en het verbieden van tv-series, daar is Roemer niet van. "Die Fawlty Towers sloeg nergens op. Ik heb het nog eens zitten kijken waar gaat het om. Nou, dat ging nergens om."

"Je moet de geschiedenis ook niet wegpoetsen. Je moet het ook in de tijdgeest zien. Dus je moet daarin weer niet doorslaan. Hier en daar zie je dat het echt gewoon doorslaat. Zo’n Fawlty Towers vind ik echt doorslaan."

Boemannen in coronatijd

Sinds twee weken is de horeca weer open, ook in Heerlen. Waar in sommige plaatsen met coronaboetes wordt gesmeten, heeft burgemeester Roemer voor een ander beleid gekozen. "In overleg met de politie en onze boa’s heb ik afgesproken dat we niet als boemannen door de stad gaan lopen. We geven tips, we geven adviezen." Wel wordt er in Heerlen beboet "als je doelbewust de boel ligt te flessen", aldus de SP-burgemeester.

Premier Roemer

In 2012 leek de SP de grootste partij van het land te worden. De socialisten stonden onder Emile Roemer op een gegeven moment op 38 zetels in de peilingen. Hiervan bleven er uiteindelijk 15 zetels over. Aan de keukentafel van Rutger zegt de voormalig SP-leider dat hij nog wel eens aan die tijd denkt. "We waren er toen niet klaar voor, ik was er niet klaar voor. Maar het gaat een keer gebeuren."

Afgelopen week vierde Mark Rutte dat hij 10 jaar geleden de VVD de grootste partij van het land maakte. Roemer heeft een wijze raad voor zijn oude concurrent: "Ik heb mijn hele leven altijd gezegd: je moet iets ongeveer tien jaar doen en dan moet je iets anders gaan doen. Anders roest je vast."

Op dit moment schommelt de SP rond de 10 zetels. Volgens Roemer gaan dat er de komende maanden meer worden. Hij spreekt met enige regelmaat met de huidige SP-leider Lilian Marijnissen. "Dan hebben we het over bepaalde onderwerpen, even sparren."

Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten

Emile Roemer is voor het kabinet voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Afgelopen week kwam zijn eerste advies naar buiten, in het najaar komt het definitieve advies aan het kabinet. "Een heleboel dingen weten we ook al weer 20 jaar. Ik heb ook heel wat plekken gezien waar het heel goed geregeld is. Maar de excessen willen we aanpakken."

Voor deze klus is Roemer de laatste tijd weer regelmatig in Den Haag te vinden: "Stiekem vind ik het toch wel heel erg leuk" om dan terug te zijn. "Je kent natuurlijk heel veel mensen in Den Haag. Hartstikke leuk om die weer even tegen te komen. Ergens die stress, dat gevoel, die hectiek is toch wel heel erg leuk. Maar je merkt na 11 jaar dat je daar gezeten hebt, het zijn ook wel tropenjaren. Ook wel lekker dat het wat minder is."

De Nacht van Rutger

Rutger Castricum ontvangt de komende weken in zijn huis een aantal gasten die een turbulente tijd achter de rug hebben. Volgende week voert Rutger een prettig gesprek aan zijn keukentafel met voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

De afleveringen van De Nacht van Rutger zijn hier terug te luisteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie