Podcast

Alleycat-racers fietsen op topsnelheid door de stad: 'Je wordt gewoon high'

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Alleycat-racers fietsen op topsnelheid door de stad: 'Je wordt gewoon high'

Als jij behendig bent op de fiets, je het niet zo nauw neemt met de verkeersregels én als je richtingsgevoel goed is, dan is alleycat-racen wellicht iets voor jou. In een jaar waarin er meer fietsen dan ooit zijn verkocht, blijven alleycatters een buitencategorie in fietsland. Het zijn waaghalzen, op zoek naar avontuur en vrijheid. De scene is klein in Nederland, maar voor de acrobaten op de fiets die er deel van uitmaken, is het hun lust en hun leven. De podcast Alicante duikt in de wereld van alleycats.

"Tuurlijk wil je niet dat je verongelukt, maar als dat gebeurt, dan liever met iets waar je passie voor hebt", zegt Lamri Adjis. Hij werkt al jaren voor De Rotterdamse Fietskoerier. Om geld te verdienen brengt hij spoedpost van bijvoorbeeld een advocatenkantoor naar een rechtbank. Daarmee is enige haast gemoeid, dus hij glibbert behendig als een soort aal tussen de auto’s door.

Alicante-verslaggever Thijs van Litsenburg fietst een dag achter hem aan en kan de koerier nauwelijks bijhouden. Lamri schiet over stoepjes, springt over de trambaan en vliegt op hoge snelheid over de Rotterdamse fietspaden. "Het voelt als een videogame, zeker omdat je met je eigen leven speelt", stelt hij met een lach.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=7G4gs4wOhVY" start="false"}

Er zullen kijkers zijn die de beelden met kromme tenen bekijken. Zeker als ze zien dat Lamri op een klassieke fixie rijdt. Een fiets zonder rem, waarvan de trappers meedraaien met het wiel. Hij remt door zijn voet op het achterwiel te gooien of door te stuiteren en tegendruk te geven op zijn pedalen. Het ziet er acrobatisch, maar ook link uit.

Toch is de fietskoerier nog nooit echt aangereden. "Ik ben wel eens aangetikt, maar nooit een heftig ongeluk. Je kunt beter een malloot zijn die weet wat 'ie doet dan iemand die twijfelt in het verkeer. De meeste ongelukken gebeuren vanuit twijfel."

#14 - Dus je bent alleycat-racer: 'Onderweg zaten gasten aan de cocaïne' ✉️??? (S02) - Alledaagse Vragen

Als de redactie van Alicante in de wereld van alleycats (vrij vertaald: straatkatten), duikt, dan blijkt hoe gepassioneerd de deelnemers erover vertellen. Ze zijn met tientallen, misschien een paar honderd fietsers.

Gijs de Rijk en Anke van Boxtel fietsen al alleycats sinds de jaren '90. Ze ontmoetten elkaar bij een race in Rotterdam en trekken steeds vaker samen op. Tijdens een valentijn-alleycat zijn ze een team en het koppel woont nu in Utrecht samen met twee 'koeriersbaby's'. Gijs werkt als fietskoerier in Utrecht: "Tijdens een alleycat word je gewoon op een natuurlijke manier high."

Koerierster uit de oorlog herdacht

Op 4 mei (dodenherdenking) is er zelfs een evenement ter ere van een koerierster uit het verzet. Annick van Hardeveld werkt als 20-jarige verpleegster stiekem als fietskoerier in de oorlog. Ze vervoert valse papieren, wapens en munitie en wordt één dag voor de bevrijding van Nederland doodgeschoten door een Duitse patrouille.

Al meer dan twintig jaar wordt ze geëerd op het Hekelveld in Amsterdam, waar een monument staat voor de verzetsstrijder. Tijdens de 'Annick van Hardeveld Memorial Alleycat' rijden de deelnemers langs één checkpoint dat verband houdt met de Tweede Wereldoorlog. Ze halen daar een witte roos en brengen die vanaf het Koeriersterplein naar het Hekelveld. Om 20.00 uur zijn ze daar twee minuten stil.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=dK6jO-LY47E" start="false"}

De redactie van Alicante heeft aan de vereniging van letselchirurgen en aan een specialistisch datacentrum gevraagd of het aantal botbreuken in corona-tijd is gestegen. Specifieke cijfers rond corona-hobby’s (fietsen, skeeleren, (rol)schaatsen) zijn er nog niet. Wel zien letselchirurgen een daling in het aantal botbreuken door het stopzetten van verenigingssporten en het uitgaansleven.

Luister de nieuwste aflevering van Alicante via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1

De makers van Alicante: Shayno Numansen, Arda Kaya, Thijs van Litsenburg, Jamaal Hussein en Ilan Hoekstra. Alicante is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie