Buitenland
VPRO

Podcastmakers 'Waar is Sarah?': 'Op moeilijke momenten zie ik haar nog steeds voor me'

foto: Rob Timmerman
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcastmakers 'Waar is Sarah?': 'Op moeilijke momenten zie ik haar nog steeds voor me'

Rob Timmerman vaart vijf maanden per jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name één drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig: de pasgeboren baby Sarah. Wat is er van haar geworden? Die vraag was de start van de podcast die hij samen met radiomaker Laura Stek maakte. Ze vertellen erover in Bureau Buitenland.

"Waarom wil deze man op zoek naar één van de duizenden mensen waarvan hij bij de redding betrokken was, wat zit daar achter?" Dat is wat Laura fascineerde toen ze hoorde over Rob. Ze besloot met hem te gaan praten, en kwam erachter dat zijn vraag oprecht was. Hij wilde echt weten wat er van het nu 7-jarige meisje terecht is gekomen.

Rob legt uit waarom juist dit ene kindje zo bijzonder was: "Dit meisje redden we tijdens de allereerste redding waarbij ik betrokken was. Het werd me tijdens de redding aangegeven, een groezelig pakketje. Ik dacht: dat is bagage. In mijn adrenaline wilde ik het bijna in de zee gooien. Toen zag ik ineens het gezichtje van een kleine slapende zuigeling. Het was alsof iemand me een klap in mijn gezicht gaf."

Bootje in zaklamplicht op donkere zee

foto: Camilla Kranzusch

Uren aan audiomateriaal

Laura en Rob beginnen opnames te maken van het werk dat hij op zee doet. Tijdens zijn missies op de Middellandse Zee neemt hij opnameapparaten mee. "Een voorwaarde was dat ik die op mijn uitrusting kon dragen. Ik liet 'm uren lopen, zodat ik er tijdens reddingen niet mee bezig hoefde te zijn."

Al die uren aan audiomateriaal komen vervolgens bij Laura in Nederland terecht. Zij luistert vanuit huis mee met de ongefilterde audioberichten die Rob doorstuurt. "Je weet natuurlijk dat er op elk moment verschrikkelijke dingen gebeuren overal ter wereld. Maar als je een connectie hebt met iemand, en ik had nu een relatie met Rob opgebouwd, dan krijg je dat via hem direct in je eigen habitat binnen en dan moet je er wat mee. En dan realiseer je je ook: zo ver zit hij niet weg. Hij zit bij Italië, daar ga ik vaak op vakantie. Dat maakt heel veel indruk."

mensen in blauwe fleecedekens

foto: Rob Timmerman

De zoektocht

Ook beginnen ze een zoektocht naar Sarah. Veel aanknopingspunten hebben ze helaas niet. "Het enige wat we hadden is een voornaam, de ontschepingslijst en twee foto's", vertelt de radiomaker. "Ik dacht eerlijk gezegd dat we niet zo ver zouden komen. Maar het gaat over veel meer dan alleen maar Sarah, het gaat over het hele migratiebeleid."

Sinds zijn eerste missie in 2016 heeft Rob namelijk veel zien veranderen. In 2015 werden Europese reddingsacties nog massaal gesteund. Zeven jaar later sluit Europa de grenzen, worden hulpinitiatieven van ngo’s bemoeilijkt, zijn er migratiedeals met landen als Tunesië en Libië gesloten en worden mensen op de vlucht onrechtmatig teruggeduwd. Terwijl politici discussiëren over migratie en asiel, ziet Rob vanaf het schip nog altijd mensen verdrinken. Op moeilijke momenten verschijnt het beeld van Sarah op zijn netvlies.

In zes afleveringen nemen reddingswerker Rob Timmerman en radiomaker Laura Stek de luisteraar mee in hun zoektocht naar Sarah, die vanaf 17 november elke vrijdag bij Bureau Buitenland te horen is. De eerste drie afleveringen zijn nu ook te beluisteren in de podcastapps.

Gerelateerde podcast

Waar is Sarah?

Waar is Sarah?

Luister hier de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie