Podcast
NOS

Podcast De Dag: Hoe Nederland verstrikt raakte in fossiele voordelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Nederland verstrikt raakte in fossiele voordelen

Extinction Rebellion wist het onderwerp de afgelopen maanden op de kaart te zetten, en nu wordt het waarschijnlijk een belangrijk verkiezingsthema: het afbouwen van fossiele subsidies.

#1421 - Hoe Nederland verstrikt raakte in fossiele voordelen (en hoe ze kunnen worden afgeschaft) - De Dag

Al decennia hebben luchtvaart, scheepvaart en industrie miljarden euro voordeel bij het stoken van fossiele brandstoffen. Overheden geven veel meer geld uit aan fossiele subsidies dan aan klimaatmaatregelen. Volgens vooraanstaande economen is het alsof je tegelijkertijd de verwarming en de airco aanzet.

Gisteren, op Prinsjesdag, werd een analyse gepresenteerd waarin wordt beschreven wat er gebeurt als Nederland deze subsidies afbouwt. Maar hoe zijn die fossiele voordelen eigenlijk ooit ontstaan? Wat hebben ze ons opgeleverd? En hoe snel kunnen ze worden afgeschaft?

In podcast De Dag vertelt onderzoeksjournalist en hoofdredacteur van platform Investico Thomas Muntz hoe de Nederlandse overheid jarenlang inzette op fossiele industrie, maar ook hoe de publieke én politieke opinie kantelden.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie