Podcast

Groeiend aantal jonge jagers in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groeiend aantal jonge jagers in Nederland

Er zijn steeds meer jagers tussen de 18 en 35 jaar oud. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Begin 2021 groeide het aantal jonge leden en uit een rondgang van de podcast Alicante blijkt dat jagen nog lang geen uitgestorven ambacht is.

#16 - Dus je bent een jonge jager: 'Ik bewijs het dier een dienst door het te slachten' (S02) - Alledaagse Vragen

Emile Bergman hoort met zijn 25 jaar tot één van de jongere jagers in Nederland. In de nieuwe Alicante-podcast geeft hij aan dat hij al vanaf zijn kindertijd meegaat op jacht. "Als kind mag je natuurlijk niet schieten, maar je kan wel helpen met andere dingen. Het begeleiden van de jachthond die mee is bijvoorbeeld, zodat die het geschoten dier kan ophalen en terugbrengen."

Door veel te kijken en te leren in zijn jeugd weet Emile veel van de natuur en de jachtcultuur in Nederland. Op zijn zeventiende haalt hij zijn jachtakte waardoor hij vanaf zijn 18de officieel jager is. "Mijn eerste geschoten dier was een gans." Een clean kill volgens hem: het dier leed niet en was op slag dood.

Respect voor dier en natuur

Jagers hebben normen en waarden die ze in praktijk brengen tijdens het jagen. Eén daarvan is respect hebben voor het dier dat ze hebben afgeschoten. "Als je een dier hebt geschoten, behandel je het daarna met respect. Een jager zal nooit een dode gans over een hek gooien omdat hij daar zelf overheen moet klimmen bijvoorbeeld", stelt Emile.

Jagers weten veel van de natuur en helpen ook bij natuurbehoud door bijvoorbeeld populaties te tellen om zo een goed beeld te krijgen van de dieren in Nederland. Overpopulatie kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de rest van de flora en fauna, waardoor jacht nodig is.

Eigen consumptie

Het vlees dat Emile schiet eet hij meestal zelf op, daarvoor gebruikt hij ongeveer 70 procent van het geschoten dier. "We gebruiken al het vlees dat eetbaar is, de rest van het karkas leg je terug zodat de natuur het terug kan nemen. Denk hierbij aan een vos die de rest van het dier kan opeten."

Alicante-verslaggever Arda Kaya is meegegaan op jacht en mag vervolgens een geschoten gans slachten. Het verslag daarvan zit in de podcast. "Ik krijg vooral het idee dat dit het meest duurzame en biologische stukje vlees is dat ik ooit zou eten. Het is heel puur."

In de nieuwe podcast van Alicante schuift Emile aan bij de redactie om te praten over jagen in Nederland en gaat hij samen met Arda jagen in de regio Utrecht.

Jagers in sprookjes

In de sprookjes waar we als kinderen mee opgroeien, komen ook wel 'ns jagers voor. De bekendste voorbeelden daarvan zijn Roodkapje en Sneeuwwitje. Volgens sprookjes-expert Theo Meder van het Meertens Instituut is dat echter een toevalligheid. "Jagers komen bijna nooit voor in sprookjes. Toevallig wel in de populairste sprookjes die wij aan onze kinderen vertellen. Zeg maar: alles wat in de Efteling te zien is." In de sprookjes waarin jagers voorkomen, hebben ze volgens hem de volgende rol:

Luister:

De nieuwste aflevering van Alicante luister je via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie