Podcast
Ongehoord Nederland

Wilco Boender: 'Ik hoop dat Caroline van der Plas onze nieuwe premier wordt'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilco Boender: 'Ik hoop dat Caroline van der Plas onze nieuwe premier wordt'

Volgens een oud gezegde, voor het eerst opgetekend in 1917, worden Nederlanders liever beschuldigd van diefstal of brandstichting, dan van conservatisme. Voor ondernemer Wilco Boender, stamtafelgast in de 27ste aflevering van Ongehoord Nieuwcafé, geldt dat zeker niet. Sinds 2009 organiseert hij debat- en ontmoetingsavonden met conservatieve sprekers en nog onlangs omschreef hij zichzelf, met enige zelfspot, als “een zwaar toxische witte man”. Aan politieke correctheid heeft hij een broertje dood. “Er zijn twee vlaggen die op een gemeentehuis in Nederland niet horen te wapperen, en dat is de Europese vlag en de lhbti-vlag.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#27 - Wilco Boender: ‘Ik hoop dat Caroline van der Plas onze nieuwe premier wordt’ - Ongehoord Nieuwscafé

BoerBurgerBeweging

Boender (48) werd geboren op het platteland van de Hoeksche Waard en woont nu in de Krimpenerwaard, waar hij directeur is van een groenbedrijf. Het Conservatief Café Gouda, waarvan hij al dertien jaar een van de drijvende krachten is, lag in de ‘coronajaren’ 2020 en 2021 nagenoeg stil, maar maakt binnenkort een herstart.

Met grote belangstelling volgt Boender de opmars van de BoerBurgerBeweging (BBB) in de peilingen. “Caroline van der Plas doet het hartstikke goed. Ik hoop dat ze de nieuwe premier van Nederland wordt. Ze ziet het sociale, het ecologische en het economische belang van de agrosector. Ze is deels populistisch, maar ze blijft wel netjes.”

Benedictijnse optie

In kringen van het Conservatief Café is weleens overwogen om zelf een politieke partij op te richten, verklapt Boender. “Ergens tussen het CDA en de PVV in. Het ging altijd mis vanwege verdeeldheid over medisch-ethische thema’s: abortus, euthanasie, embyroselectie. Wat mijzelf betreft is de SGP op dit moment de meest conservatieve partij. Maar als je diep in mijn hart kijkt… Eigenlijk zou ik het liefst voor de benedictijnse optie kiezen.”

Zoveel mogelijk breken met de politieke buitenwereld, bedoelt Boender, en je concentreren op de lokale gemeenschap. “Kerk, straat, buurtbewoners, boeren, mijn bedrijf: ik haal daar ontzettend veel energie uit. Natuurlijk, we zetten ons statement neer als dat nodig is. Maar als we dan terugkomen van het Malieveld, zijn we weer in de Krimpenerwaard, thuis op het eigen erf. Dan nodigen we onze vrienden uit, dan roken we sigaren, dan steken we een fik aan, dan lopen de kinderen erbij en dan vertellen we elkaar verhalen. Bij ons op het platteland heerst het conservatisme wat bij mij past.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie