Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Had men vroeger meer huidkanker dan nu?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Had men vroeger meer huidkanker dan nu?

De komende dagen wordt het weer volop zonnig weer in Nederland en dermatologen adviseren iedereen om zich dan ook goed in te smeren. Maar hoe deden mensen dat vroeger toen er nog geen zonnebrand was? Was er toen ook meer huidkanker? De redactie van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#29 - Had men vroeger meer huidkanker dan nu? (S04) - Alledaagse Vragen

Dat we ons tegenwoordig kunnen insmeren met zonnebrand hebben we te danken aan de Zwitserse chemicus en bergbeklimmer Franz Greiter. In 1938 beklom hij de Piz Buin waarbij hij ernstig verbrandde. Nadat hij weer was afgedaald besloot hij iets te bedenken waardoor hij niet opnieuw zou verbranden. Tien jaar later, in 1948, kwam uiteindelijk de eerste zonnebrand op de markt.

Zonvakantie

Volgens dermatoloog Marieke Louwman van het Integraal Kankercentrum Nederland was het echter niet zo dat voor Greiters uitvinding er meer huidkanker ontstond. "We leggen in de Nederlandse kankerregistratie en voorlopers daarvan al meer dan dertig jaar vast hoe het staat met het voorkomen van huidkanker. We zien juist bij huidkanker dat het aantal gevallen ieder jaar toeneemt."

Deze toename valt volgens haar te verklaren door het feit dat mensen de afgelopen decennia meer en meer vrije tijd hebben gekregen. "Mensen hebben een verhoogde blootstelling aan de zon gekregen. Sinds de jaren ’80 gaan mensen steeds vaker op zonvakantie en we weten dat hoe vaker je verbrand hoe groter de kans is dat je op latere leeftijd huidkanker kan krijgen." Daarnaast was het volgens Louwman vroeger niet gebruikelijk om met een groot gedeelte van je lichaam onbedekt in de zon te zijn, terwijl dat later wel de norm werd.

Benieuwd naar het hele verhaal? Check de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1 website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie