Podcast

Podcast De Dag: Hoe Griekenland afrekende met neonazipartij Gouden Dageraad

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Griekenland afrekende met neonazipartij Gouden Dageraad

De rechtsextremistische partij Gouden Dageraad groeide tijdens de kredietcrisis uit tot de derde grootste partij van Griekenland. Nu is de partij aangemerkt als criminele organisatie en moet de hele partijfractie van toen de gevangenis in.

#693 - Hoe Griekenland afrekende met neonazipartij Gouden Dageraad

Het wordt een van de belangrijkste uitspraken in de geschiedenis van Griekenland genoemd, een overwinning van de democratie. De rechter in Athene oordeelt dat de rechtsextremistische, neonazistische partij Gouden Dageraad een criminele organisatie is, waarvan de top knokploegen aanstuurde om migranten en linkse rivalen te intimideren, aan te vallen en zelfs te doden.

Tientallen leden moeten de gevangenis in, onder wie de volledige fractie die in het Griekse parlement zat toen de partij tijdens de kredietcrisis de derde grootste partij van Griekenland was.

Is het nu gedaan?

NOS-correspondent Conny Keessen vertelt in podcast De Dag hoe een partij, waarvan de leider Hitler vereert en de holocaust ontkent, zo groot kon worden en hoe het uiteindelijk ook gelukt is om de partij weg te vagen. Met de leiders in de gevangenis en geen vertegenwoordiging meer in het parlement is de vraag: is het nu gedaan met Gouden Dageraad? En wat is er over van de ideologie, die onder invloed van een economische crisis en een grote aanwas van migranten, kort geleden nog zo groot was?

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie