Podcast

Wat we van Karel van het Reve kunnen leren

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat we van Karel van het Reve kunnen leren

Presentator Pieter van der Wielen en recensent Onno Blom vertellen in de NPO Radio 1 Boekenpodcast enthousiast over hun favoriete romans van dit moment.

Onno Blom en Pieter van der Wielen in de Boekenpodcast

De man in de rode mantel, van Julian Barnes

"Julian Barnes is een van mijn lievelingsauteurs", trapt Onno af. "Het is iemand met wie ik me op de een of andere manier ook erg verbonden voel. Al verbeeld ik me niets. Julian Barnes is in staat om een portret van iemand uit de geschiedenis op een geweldige manier te tekenen."

"Barnes treft een portret van ene Samuel Jean Pozzie, raakte gefascineerd door het schilderij en is op zoek gegaan naar wie deze man echt was. Dan begint het pas, die zoektocht. Die maak je als lezer mee en dan verdwaal in een geweldige tijd, namelijk de tijd van de 19e eeuw, de Belle Époque."

Nacht in Caracas, van Karina Sainz Borgo

Pieter: "Het gaat over de periode waarin het regime van Maduro en Chávez chaos schept met autoritair optreden in Venezuela. Iedereen probeert te overleven: er is schaarste, er is honger, er zijn bendes, de politie gaat met zeer grof geweld tekeer. Het volk is opgejut. Iedereen moet overleven en als het even kan maken dat je wegkomt. In die periode is de toen nog vrij jonge Sainz Borgo ook weggekomen, naar Madrid."

Quote

De taal: het is duister. Beklemmend en heel spannend ook

Pieter van der Wielen

"Het is een fictief verhaal. Wat het boek zo intrigerend maakt, is dat iedereen verandert. Iedereen verandert in iemand die hij niet was in morele zin. Iedereen verliest zijn eigen morele waarde. Alles om je hoofd boven water te houden. Op die manier geeft ze een commentaar in geuren en kleuren van hoe het is om in een land te leven dat instort."

Karel van het Reve voor gevorderden

"Ik denk dat Karel van het Reve mij voor een groot deel heeft leren denken", vertelt Onno. "Het is glasheldere taal. Er moet zoiets als familietaal bestaan, want je ziet die taal van Gerard en Karel, die op elkaar lijk. Het verschil zit hem hierin: dat Karel volgens mij ook echt heel goed kon denken. Hij schreef essays, journalistieke stukken, biografieën etc. Ze zijn allemaal verbijsterd helder en grappig."

Quote

Karel is echt een van mijn grootste oude liefdes

Onno Blom

"Alle onzin die in de wetenschap over de letteren werd beweerd, kraakhelder, toegankelijk en met humor bij de knieën afzagen. Ik voel me door Karels denken en schrijven altijd enorm gesteund", besluit Onno.

Boekenpodcast

Benieuwd welke boeken nog meer besproken worden in de NPO Radio1 Boekenpodcast? Luister de podcast op de NPO Radio 1 website, app, of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie