Podcast
NOS

Podcast De Dag: de snelst opwarmende plek op aarde

foto: Flickr/Riat Willaert/CCfoto: Flickr/Riat Willaert/CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de snelst opwarmende plek op aarde

Aan de oostkant van de Spitsbergen-eilandengroep ligt de snelst opwarmende plek op aarde. De laatste 60 jaar steeg de temperatuur met 6 graden. In de rest van de wereld was dat gemiddeld 1 graad.

#1143 - De snelst opwarmende plek op aarde - De Dag

Aan de koude kant van Spitsbergen in het Noordpoolgebied ligt de snelst opwarmende plek op aarde. De temperatuurstijging is daar nu 6 graden. Gemiddeld ligt de opwarming van de aarde op 1,2 graden. Het is daar niet alleen veel warmer geworden, de opwarming versnelt ook. Wat betekent dit voor de rest van de wereld?

Op dit moment is een boot vol wetenschappers onderweg naar precies die plek om dit te onderzoeken. Aan boord is ook NOS-klimaatredacteur Heleen Ekker. Ze vertelt in podcast De Dag hoe nu al met het blote oog de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar zijn.

Willem Jan van de Berg is polair meteoroloog, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij schetst in de podcast wat dit alles voor de rest van de wereld betekent, en op welke termijn ook Nederland daar iets van gaan merken.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie