Podcast

Podcast De Dag: Nederland, lagelonenland

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Nederland, lagelonenland

Werkgevers hebben de afgelopen jaren fors bezuinigd op arbeidskosten, onder meer door meer met flexkrachten te werken. De lonen zijn nauwelijks gestegen. Nu heel Nederland naar personeel zoekt, wreekt zich dat.

#1102 - Nederland, lagelonenland - De Dag

In de zorg, het onderwijs, de horeca, de ICT en de havens: overal is er een schreeuwend tekort aan personeel. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het zorgt nu al voor allerlei problemen, zoals de extreme drukte op Schiphol, een gesloten verkeerstunnel in de maandagochtendspits en op sommige plekken rijden er minder en bussen en treinen.

'Er zijn te weinig mensen,' wordt er gezegd, maar dat klopt niet helemaal, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp in podcast De Dag. Er zijn vooral te weinig mensen die onder slechte voorwaarden willen werken. Anders gezegd: als je ze beter beloont, zijn ze er wel.

Verhulp schetst hoe Nederland de afgelopen decennia een 'lagelonenland' is geworden en hoe de verhoudingen op de arbeidsmarkt compleet scheef gegroeid zijn. Veelzeggend is volgens hem dat een VVD-premier nu werkgevers oproept om de lonen te verhogen. 'Dan weet je dat er echt iets aan de hand is.'

​​​​​​​Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie