Podcast
EO

Had het OMT genoeg aandacht voor Long Covid? 'Het speelde zeker een rol'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Had het OMT genoeg aandacht voor Long Covid? 'Het speelde zeker een rol'

Het OMT heeft Long Covid zeker meegenomen in de overwegingen over het coronabeleid. Dat zeggen Diederik Gommers en Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten. Long Covid was nooit een officieel doel van het coronabeleid, al is daar zeker wel over gesproken.

"Daar is wel discussie over geweest, toen de impact op de ziekenhuizen omlaag ging maar het virus ook verder ontsnapte en bleef circuleren; moeten we de doelen niet veranderen? Maar toen heeft VWS gezegd dat we de doelen niet zouden veranderen", aldus Koopmans.

Meteen luisteren: Speciale aflevering van Virusfeiten over Long Covid

Naar aanleiding van het uitbrengen van de podcast Long Covid, de schaduwpandemie kwamen Tijs van den Brink, Diederik Gommers en Marion Koopmans voor het eerst sinds het voorjaar weer eens bij elkaar voor het opnemen van een aflevering van Virusfeiten. Hierin schoof ook Rianne van der Linden aan, die de podcastserie over Long Covid maakte.

Volgens Gommers kwamen er al vroeg signalen uit Engeland dat een deel van de coronapatiënten last blijft houden van langdurige klachten. Dat was één van de redenen om zo min mogelijk infecties te krijgen en strenge maatregelen te adviseren.

Onder Long Covid-patiënten is er vaak kritiek over dat er te weinig rekening is gehouden met de ziekte. In de coronapersconferenties van het kabinet werd het bijvoorbeeld nauwelijks genoemd. Marion Koopmans herkent de kritiek, maar vindt wel dat het voorkomen van infecties automatisch ook zorgt voor het voorkomen van Long Covid.

Het ministerie van VWS wist in maart 2020 al dat er zoiets als Long Covid zou zijn, onthulden de makers van Long Covid, de schaduwpandemie. Toen werd al de opdracht gegeven om de organisatie 'C-support' op te richten, die langdurige coronapatiënten kan begeleiden. Toch was het voorkomen van Long Covid nooit een officieel doel van het coronabeleid. Waarom niet, is onduidelijk.

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Definitie

De omgang van bijvoorbeeld het OMT met Long Covid is lastig omdat er geen vastomlijnde definitie van de ziekte is, zeggen Koopmans en Gommers allebei. "Wat is nu eigenlijk precies Long Covid?" vraagt Koopmans zich af. "Het is een moeilijk grijpbaar ziektebeeld."

De WHO-definitie is dat iemand die drie maanden na infectie nog klachten heeft, Long Covid heeft. Die klachten lopen echter nogal uiteen, vertelt Gommers: "Sommige mensen hebben nog steeds reukklachten, maar andere mensen functioneren echt meer. Daar zit heel veel verschil in. Het is wel belangrijk om te weten over welke groep je het hebt."

Ster advertentie
Ster advertentie