Podcast
EO

Kamerlid Pieter Omtzigt: miljoenen extra nodig voor onderzoek naar Long Covid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Pieter Omtzigt: miljoenen extra nodig voor onderzoek naar Long Covid

Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dreigt langdurige Covid één van de grotere volksziektes te worden. Daarom pleit hij in Long Covid, de Schaduwpandemie voor structureel meer onderzoek naar Long Covid. "Je moet willen weten wat er aan de hand is."

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Het Tweede Kamerlid diende in het voorjaar twee keer een identieke motie in waarin hij pleitte voor structureel meer onderzoek naar Long Covid. In juni werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Toch is nog altijd niet duidelijk hoe minister Kuipers van Volksgezondheid deze motie gaat uitvoeren. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de motie in uitvoering maar "kost dit veel tijd."

Dit tot frustratie van Omtzigt: "Intussen verstrijkt hele kostbare tijd. Want als je morgen een onderzoek start […] dat gaat maanden en in sommige gevallen jaren duren." Volgens het Kamerlid is het ook vanuit publiek gezondheidsperspectief belangrijk om te weten wat er met Long Covidpatiënten aan de hand is.

Miljoenen

Omtzigt wijst er ook op dat momenteel honderden mensen per maand afgekeurd worden door het UWV vanwege Long Covid. Dat zijn mensen die inmiddels langer dan twee jaar ziek zijn en niet of minder kunnen werken. "En dat is nog maar het begin", aldus het Kamerlid wijzend op het feit dat er de komende maanden nog meer zullen volgen. "Doe onderzoek naar de omvang, doe onderzoek naar de ernst, en doe onderzoek naar wat het nu precies biomedisch is. En dan zullen we daar langzaam beleid op moeten maken."

Gevraagd naar hoeveel extra geld hij denkt dat er nodig is voor dat onderzoek, zegt Omtzigt: "Ik heb nog niet helemaal in een getal gedacht. Ik heb het niet over een paar ton. Miljoenen en waarschijnlijk nog grotere getallen. Als je echt serieus onderzoek wil doen." Het ministerie van Volksgezondheid heeft tot nu toe 10 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar Long Covid.

Onderzoek

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er op dit moment een overkoepelende kennisagenda wordt voorbereid. Daaruit moet dan ook blijken of, en zo ja welk, aanvullend onderzoek nodig is.

"Hierbij is specifiek aandacht voor biomedisch onderzoek. Daarnaast overlegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder meer met ZonMW of de lopende onderzoeken naar Post-COVID aansluiten bij de wensen voor wetenschappelijk onderzoek uit het veld," laat het ministerie schriftelijk weten aan de makers van Long Covid, de Schaduwpandemie.

ZonMW is de organisatie die het onderzoeksgeld namens de overheid verdeelt. Het ministerie zegt ook met ZonMW in gesprek te gaan over eventuele nieuwe rondes voor subsidieaanvragen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie