appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Virusfeiten

Als het over het coronavirus gaat, hoor je vooral over maatregelen en over meningen. Wat je veel minder hoort zijn de feiten. Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona. Wat komen ze elke dag te weten over het virus en over de beste manier om het te bestrijden.

Daarover gaat Tijs van den Brink in deze podcast Virusfeiten in gesprek met wetenschappers. Vaste gasten: intensivist Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans, beiden van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Podcast afleveringen

Mensen met langdurige coronaklachten zijn mogelijk nog geïnfecteerd met het virus. Dat bewijst een studie met hamsters, vertelt Marion Koopmans in deze aflevering van Virusfeiten. De informatie kan waardevol zijn om de kleine groep patiënten te helpen die na lange tijd nog steeds last heeft van ernstige vermoeidheid. Wie ook een beetje vermoeid is, is Diederik Gommers, die afgelopen week nogal wat ophef veroorzaakte omdat media zijn opmerking dat we 'kerst een jaartjes moesten overslaan' groots oppakte. Om de negatieve sfeer te keren, poseerde hij in een Feyenoord-kersttrui.

#4 - Blijvend moe na corona? Misschien helpt een aspirientje

donderdag 26 november 2020, 06:30 uur

In de vierde aflevering van Virusfeiten praat Tijs van den Brink met Diederik Gommers en Marion Koopmans over de naweeën van corona. Het virus verdwijnt uit je lichaam, maar je kunt nog wel last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid. En een bekend middeltje zou wel eens kunnen helpen: aspirine... Ook aan bod komen de verschillende soorten coronatesten: bij de GGD krijgen mensen een PCR-test, maar dit toont net weer iets anders aan dan een sneltest, die een atigeen-test is. Hoe zit dat?

#3 - Tocilizumab erin, remdesivir eruit

vrijdag 20 november 2020, 12:15 uur

Inmiddels zijn we al meer dan een half jaar bezig met onderzoeken welke medicijnen het goed doen tegen COVID-19. Al meerdere opties zijn de revue gepasseerd: van heftige ebolamedicijnen tot het inspuiten van chloor, van alles kwam voorbij. In de derde aflevering van Virusfeiten praat Tijs van den Brink met Diederik Gommers, die regelmatig aan IC-bedden staat van patiënten medicijnen gebruiken en met Marion Koopmans, die alles weet over wat deze medicijnen doen in het lichaam. Het reumamedicijn Tocilizumab lijkt er nu goed op te staan, terwijl ebolamiddel Remdesivir dat eerder werd goedgekeurd als coronamiddel juist wordt afgeraden. Hoe zit dat?

#2 - Robotjes bewijzen: mondkapjes werken

donderdag 12 november 2020, 18:57 uur

Marion Koopmans vertelt over een onderzoek in Japan waaruit blijkt dat mondkapjes ondanks alle debat daarover wel degelijk helpen. Hoe? dat legt zij uit.
En Diederik Gommers meldt dat een ludiek filmpje waarin aan jongeren werd uitgelegd wat het Covid-19 virus inhoudt, zonder pardon van Instagram werd gegooid.

#1 - Vijf procent afvallen helpt al tegen corona

vrijdag 6 november 2020, 06:30 uur

Als je bmi hoger is dan 25 doe je er goed aan af te vallen om beter bestand te zijn tegen het coronavirus. Wie vijf tot tien procent afvalt versterkt zijn immuunsysteem. Dat is de boodschap van IC-specialist Diederik Gommers aan Tijs van den Brink in deze eerste aflevering van Virusfeiten. Maar er is ook slecht nieuws: viroloog Marion Koopmans meldt dat wetenschappers hebben ontdekt dat eerdere infecties van coronavirussen bij sommige patiënten een negatieve invloed lijken te hebben bij een Covid-19 infectie. Het immuunsysteem lijkt de strijd tegen corona dan eerder tegen te werken dan te bevorderen. Door daarvoor tests te ontwikkelen kunnen we sneller zien wie dat zijn en deze mensen dus beter en sneller behandelen.

Trailer

vrijdag 30 oktober 2020, 17:24 uur

Als het over het coronavirus gaat, hoor je vooral over maatregelen en over meningen. Wat je veel minder hoort zijn de feiten. Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona. Wat komen ze elke dag te weten over het virus en over de beste manier om het te bestrijden. Daarover gaat Tijs van den Brink in deze podcast Virusfeiten in gesprek met wetenschappers.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1