Podcast

Podcast Atlas: slaapproblemen als voorbode voor ontstaan Parkinson

foto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Atlas: slaapproblemen als voorbode voor ontstaan Parkinson

Schoppen en slaan in je slaap, zelfs zo erg dat bedpartners ervan gewond raken. Dit kan gebeuren bij mensen die later de ziekte van Parkinson ontwikkelen, volgens slaaponderzoeker Maartje Louter van het Erasmus MC. Ze is te gast in de nieuwe aflevering van de NTR-wetenschapspodcast Atlas.

#4 - De Droomslaap

Voorspelling

Wat er in je lichaam gebeurt tijdens je slaap kan vragen beantwoorden over je gezondheid en zelfs voorspellen welke aandoeningen je later in je leven kunt verwachten, zoals de ziekte van Parkinson. "En zo’n voorspelling kun je soms al tien jaar van tevoren doen", vertelt slaaponderzoeker Maartje Louter.

De somnoloog doet vooral onderzoek naar de fase van de slaap waarin je normaal niet kunt bewegen; de remslaap. De hersendelen die je spieren controleren zijn op dat moment namelijk uitgeschakeld. "Opvallend bij sommige Parkinsonpatiënten is dat ze tijdens hun remslaap juist wel bewegen en hun dromen zelfs gaan uitbeelden,’ vertelt Louter. ‘Het gekke is ook dat de bewegingen die mensen met Parkinson tijdens hun slaap maken, veel soepeler zijn dan de bewegingen overdag.’

Geen optie

Wanneer Louter tijdens een slaaponderzoek ontdekt dat iemand zo’n Parkinson-gerelateerde stoornis heeft, gaat ze het gesprek met de patiënt aan. "Heftig nieuws en het kan dan dus nog jaren duren voordat iemand daadwerkelijk Parkinson krijgt." Toch vindt ze niet vertellen geen optie. "Als mensen hun klachten opzoeken op internet, dan komen ze de link met Parkinson al snel tegen." En dan, vindt Louter, is het beter om die diagnose te krijgen van een professional.

Slaap meten

Ook presentatrice Petra Grijzen deed mee aan één van Louters slaaponderzoeken. Ze werd van top tot teen beplakt met stickers, sensoren en kabels. Op die manier kon haar slaap nauwkeurig worden gemeten. Het uitlezen van de verkregen data was een klus waar de onderzoekers naderhand uren mee bezig waren. Wat het opleverde én hoe je zelf een betere slaper kunt worden, hoor je in de podcast Atlas.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie