Podcast

Het Bureau, ruim 110 uur podcastplezier

foto: Het Bureaufoto: Het Bureau
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Bureau, ruim 110 uur podcastplezier

[NTR] Tussen 2002 en 2006 maakten Peter te Nuyl en Krijn ter Braak van de 7 delen van het boek de langste doorlopende hoorspelserie uit de radiogeschiedenis, 475 afleveringen, ruim 110 uur, 192 acteurs. Al deze afleveringen zijn nu te luisteren als podcast.

{podcast audio="125997" caption="Beerta over de kaartenbak die krassen op de tafel zou maken" }

J.J. Voskuil

Het Bureau is een romancyclus in zeven delen en ongeveer vijfduizend bladzijden van de Nederlandse auteur J.J. Voskuil. Het beschrijft minutieus de dagelijkse gang van zaken op een bureau dat gebaseerd is op het Meertens Instituut en de voorloper daarvan, waar de auteur tussen 1957 en 1987 werkte.

Het eerste deel van Het Bureau verscheen in 1996, het laatste in het jaar 2000. Met het verschijnen van Het Bureau ontstond er een kleine rage in literair Nederland. De romancyclus werd wel betiteld als een 'soap voor intellectuelen' en er werd gesproken van 'Voskuilgekte'.

In tegenstelling tot de gangbare wetten in de dramatische literatuur gaat Voskuil er van uit dat mensen niet veranderen, ze worden alleen erger dan wat ze al zijn.

Als dit nu eens de zin van het bestaan was:
Het waarnemen van kleine variaties
in steeds hetzelfde stukje van de wereld waar je toevallig woonde.
J.J. Voskuil: Het Bureau 7, blz. 86

De podcast

Regisseur is Peter te Nuyl en de hoofdrol wordt vertolkt door Krijn ter Braak die Voskuil persoonlijk kende. Diverse geluiden zijn ook opgenomen in het huis van de auteur. De 475 afleveringen hebben ieder een lengte van ongeveer 14 minuten. De complete serie is nu hier te beluisteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie