Podcast
HUMAN

'Het WK Wegkijken': Clairy Polak en Hugo Borst doen onderzoek naar de schaduwkanten van WK in Qatar

foto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het WK Wegkijken': Clairy Polak en Hugo Borst doen onderzoek naar de schaduwkanten van WK in Qatar

Voetballiefhebbers Clairy Polak en Hugo Borst doen onderzoek naar de schaduwkanten van het WK in Qatar. De podcast Het WK Wegkijken zet op een rij wat er allemaal is gebeurd in aanloop naar het WK. Ook bevragen Polak en Borst zichzelf. Hoe zit het met hun eigen verantwoordelijkheid als voetballiefhebbers?

Trailer Het WK Wegkijken - Het WK Wegkijken

In vier afleveringen stellen Borst en Polak zichzelf, en negen andere mensen die aan het woord komen in de podcast, belangrijke en kritische vragen over het WK. Hoe zit het bijvoorbeeld met de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de stadions, hotels en wegen? Kunnen we spreken van moderne slavernij?

De twee voetballiefhebbers reflecteren ook op zichzelf. Hadden wij als journalisten meer actie moeten ondernemen? Waarom hebben we niks gedaan? "Morele superioriteit geeft een fijn gevoel, maar het maakt vooral ook machteloos en verdrietig, omdat het nergens toe leidt", zegt Clairy Polak. Ze vertellen over hoe ze het maken van de podcast hebben ervaren, hun eigen worsteling rondom het WK en wat hen het meest is bijgebleven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom een podcast over de schaduwkanten van het WK?

Polak: "Het idee was om te kijken in hoeverre er sprake is van moderne slavernij en hoe wij daarmee omgaan. Bovendien wilden we onszelf in deze podcast bevragen. Onze hele maatschappij is gestoeld op moderne slavernij. Mobieltjes bevatten kobalt. Dit wordt door jonge kinderen uit een mijn gehaald. Of denk bijvoorbeeld aan onze kleren. Ook deze worden gemaakt in moderne slavernij. Normaal maken we ons daar weinig druk om, maar nu met het wereldkampioenschap in Qatar zijn we daar opeens enorm mee bezig. We proberen een beetje te onderzoeken hoe dat nou eigenlijk zit en waar die selectieve verontwaardiging vandaan komt. De zorg en verbazing over het WK zijn uiteindelijk de reden geweest om deze podcast te maken."

Borst: "Hoe ouder ik word, hoe maatschappijkritischer. Ik vind het belangrijk om te blijven meevoelen. Ik wil nooit afgestompt raken. Dit was voor mij dan ook een ideale kans om mij met mijn werk te verdiepen in deze materie. Wat gebeurt daar? Waarom is het WK toegewezen aan Qatar? Waarom hebben we eigenlijk niks gedaan? Hadden wij als journalisten meer actie moeten ondernemen? In de podcast gaan we op zoek naar al deze antwoorden."

#1 - Aftrap - Het WK Wegkijken

Het WK Wegkijken: de worsteling met het WK

Polak: "Ik hoop dat het niet alleen het WK zelf in het juiste daglicht plaatst, maar ook onze houding tegenover het Wereldkampioenschap. Qatar was nooit een fijn land, maar we hadden er nooit moeite mee. De arbeidsomstandigheden in Qatar zijn een direct gevolg van het organiseren van het wereldkampioenschap. Dat is wel een behoorlijk verschil met veel sportevenementen in andere landen die niet deugen. Op het moment dat wij elkaar spreken is er nog geen compensatie en ik heb ook weinig hoop dat die nog komt."

"Dit soort verhalen moet niet alleen onze ogen openen, maar ook die van de aangesloten bonden. Dat zijn de leden van de FIFA en degene die in de toekomst iets moeten, kunnen en willen doen. Ik zou het heel fijn vinden als dat zou gebeuren. De hele worsteling met het WK is de reden dat mensen moeten luisteren. Het is makkelijk om je moreel superieur te voelen, maar er zit ook een zekere mate van hypocrisie aan onze morele verontwaardiging."

Borst: "Ik denk dat deze podcast heel goed op een rijtje zet wat er is gebeurd. Er komen negen mensen aan het woord die we bevragen. Dat is ook altijd leuk. Clairy en ik zijn voetballiefhebbers die in discussie gaan en we voelen elkaar aan de tand. Ik vond het heel erg leuk, want Clairy en ik hadden nog niet eerder samengewerkt en het is dan fijn om met zo’n ervaren mediavrouw die ook van voetbal houdt samen te werken. Het klikte goed. We hebben onderling ook veel gelachen. Ik heb altijd veel bewondering voor haar gehad en dan is het leuk om nu samen aan iets te werken. Ik heb ervan genoten."

Luister Het WK Wegkijken vanaf nu via NPO Radio 1 of in je podcast-app.

Dit is een ingekorte versie van een artikel van HUMAN. Lees het hele artikel op de website van de omroep.

Gerelateerde podcast

Het WK Wegkijken

Het WK Wegkijken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie