Sport
BNNVARA

Erik Dijkstra over podcast Druk: 'Ik ben kritischer op mezelf geworden'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Dijkstra over podcast Druk: 'Ik ben kritischer op mezelf geworden'

Hoe is het om iedere dag op de toppen van je mentale kunnen te presteren? Welke invloed heeft druk op de grootste topsporters van Nederland? En wat doen onze grootste sporters om ook geestelijk fit te blijven. Die vragen staan centraal in de podcastserie DRUK van Erik Dijkstra, die vanaf vandaag in z'n geheel te beluisteren is op de podcastplatforms. Bekijk hier een kort interview met Erik Dijkstra over de serie.

Al jaren volgt Dijkstra de sportwereld. Toch was hij verrast door wat de topsporters vertellen in DRUK. Zo vertelt Epke Zonderland over donkere gedachten die hem achtervolgden in de sportwereld, Femke Heemskerk hoe de media haar soms tot wanhoop dreef en Henk Grol hoe een nederlaag aan het begin van zijn carrière hem nog zeker tien jaar bleef achtervolgen. Maar het meest is Dijkstra het verhaal van Kiki Bertens bijgebleven, die de belangrijkste wedstrijd van haar carrière niet meer kan herinneren.

Dijkstra: "Je zou denken; Wimbledon: fantastisch, geweldig, maar je kotst alles onder en gaat er met 6-0 6-1 af. Wat ik mooi vind is dat ze daar later over vertelde, 'ik zat zo diep dat ik dacht; zo erg wordt het nooit meer'."

Druk op sporters door journalist

In de serie gaat Dijkstra ook uitgebreid in op zijn eigen rol als journalist. "Als ik naar mezelf kijk: ik heb ook wel eens geroepen tegen sporters dat ze moeten winnen. Maar met wat ik op TV roep, komt er ook extra druk op sporters. Wat je zelf heel graag wilt, leg je op iemand anders. Bij Steven Kruiswijk heb ik dat bijvoorbeeld niet goed gedaan en daar heb ik spijt van."

Dijkstra vertelt dat hij ook kritischer naar zichzelf is gaan kijken. In de podcast gaat hij uitgebreid in op een verhaal rondom Femke Heemskerk. "Zij probeerde in haar carrière openhartig te praten over haar problemen, en ik lachte er vooral om. Daar ben ik echt genuanceerder over gaan denken."

Meer horen? Luister de podcast DRUK nu via NPO Radio 1 of via je favoriete podcastplayer!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie