Naar homepage
Podcast

Wat doet leven in een Jappenkamp met het leven van een jong kind?

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet leven in een Jappenkamp met het leven van een jong kind?

[KRO-NCRV] Wat is de invloed op het leven van een kind, wanneer hij of zij een deel van de jeugd in een Jappenkamp doorbrengt? Dat onderzoekt Robin Peters in een nieuwe podcast: Het kamp van mijn oma. In deze vijfdelige serie vertelt Robin het verhaal van haar oma Frédérique. Zij was drie jaar toen ze in 1942 in een Jappenkamp in Indonesië terecht kwam.

#1 - Een korte levensbeschrijving

Haar oma vertelt Robin regelmatig over haar jeugd in het kamp. Over de avonturen die ze daar beleefde, de vriendjes die ze maakte en de dag dat ze voorgoed bevrijd werd. In vijf afleveringen neemt Robin je mee in het belevingsvermogen van kinderen, naar een Jappenkamp in Indonesië en langs de ongelofelijke overlevingsdrang van de mens.

Opgewekt, nooit gruwelijk

Frédérique is nu 81, ze is moeder en oma. Ze heeft vijf kinderen, vijf kleinkinderen en beginnende dementie. De verhalen die zij aan haar kleindochter Robin vertelt zijn opgewekt. Ze is nooit geslagen, niet vernederd, niets van alle gruwelijkheden die Robin zich voorstelde bij een gevangenenkamp.

Frédérique spreekt over trots en over plezier. Gek, dacht Robin. Maar ja, zij weet toch zeker wel het beste wat zich daar in 'haar kamp' heeft afgespeeld?

Honger, onderdrukking en angst?

De relatie tussen Robin en haar oma is niet altijd simpel of soepel geweest. Robin: "Heel lang zag ik haar als een kleine wervelwind die af en toe mijn leven op z’n kop kwam zetten. Er was eigenlijk altijd wat. Nu is dat anders, nu is er rust en vertrouwen en mooie verhaaltjes over vroeger. Mooie verhaaltjes over haar kamp. Mooie herinneringen aan jaren gevangenschap. Waar zijn alle herinneringen aan honger, aan onderdrukking, aan angst? Zijn die er niet of hoor ik die niet?"

"De verhalen van mijn oma over het kamp als een plek die best oké was, daar wil ik vanaf. Ik wil horen wat mijn oma misschien wel gehoord heeft en voelen wat zij wellicht gevoeld heeft. Ik wil beter begrijpen wie zij is en wat ze heeft meegemaakt."

Luister hier het gesprek in Spraakmakers met Robin:

Zaterdag 15 augustus is de landelijke Indie-herdenking met een speciaal programma van de NOS tussen 12.00 en 13.30 uur op NPO Radio 1.

Het kamp van mijn oma

Het kamp van mijn oma is een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1. De podcast is vanaf donderdag 13 augustus te beluisteren via de NPO Radio 1 website of app, Spotify, Apple Podcasts, of op jouw favoriete podcastplatform.

Ster advertentie
Ster advertentie