Podcast
HUMAN

Luister nu de finale van 'Het WK Wegkijken': zijn er winnaars of enkel verliezers?

foto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister nu de finale van 'Het WK Wegkijken': zijn er winnaars of enkel verliezers?

In deze laatste aflevering, de finale, van de podcast Het WK Wegkijken maken Clairy Polak en Hugo Borst de balans op. Wat heeft alle ophef rondom het WK in Qatar opgeleverd? Blijven we in de toekomst liever wegkijken wanneer het gaat over de schending van mensenrechten bij de totstandkoming van grote sportevenementen, of gloort er verandering aan de horizon?

#4 - De Finale - Het WK Wegkijken

Door in gesprek te gaan met verschillende experts en betrokkenen schetst het kritische duo een helder en genuanceerd beeld van de uiteenlopende antwoorden op deze vraag. Van hoopvol tot sceptisch.

PR

Zo vertelt sportjournalist Willem Vissers hoe hij met eigen ogen zag hoe goed Qatar zijn PR voor elkaar heeft. Marokkaanse supporters die je op straat vertellen dat de kritiek puur een kwestie is van ons 'Westerse perspectief', niemand die een woord rept over de 6.500 doden en het vredelievende verloop van het toernooi zouden je bijna doen vergeten wat er moest gebeuren om dit evenement te bewerkstelligen.

Activist Gerard Arink spreekt zijn teleurstelling uit over hoe juist onze eigen media omgaat met de ethische vraagstukken rondom dit WK. In plaats van het over de kernvraag te hebben, is het volgens hem een zinloze discussie geworden, waarbij we zijn vervallen in vingertje-wijzen naar zij die besloten dit jaar toch te kijken of op een andere manier iets aan het toernooi bij te dragen.

'Oude koloniale arrogantie'

Wie een optimistischer blik heeft op dit onderwerp is Lucas Roorda, universitair docent bij de afdeling Internationaal en Europees Recht. "De geest gaat niet meer terug in de fles." Volgens hem is er juist duidelijk te zien dat we zijn gaan nadenken over manieren waarop we dit soort misstanden in de toekomst zouden kunnen voorkomen. "Je ziet dat er dit jaar op sportevenementen over wordt gepraat en dat het er met vlagen in de commentaren over gaat. Dat is al een grote verandering ten opzichte van bijvoorbeeld de Olympische Spelen in China."

En terwijl historicus Karwan Fatah-Black onze 'oude koloniale arrogantie' ziet terugkeren en parallellen schetst tussen ons slavernijverleden en de manier waarop nu de vruchten worden geplukt van dwangarbeid elders, bespreekt arabist Laila al-Zwaini hoe Qatar juist met irritatie toekijkt naar de dubbele standaarden van het Westen. Dat weigerde in 2003 bij de invasie en verwoesting van Irak haar leiders ter verantwoording te roepen, maar nu wel kritiek uit op de manier waarop Qatar met een mensenrechtenkwestie omgaat.

Wil je de uitgebreide visies op het WK in Qatar horen? En de onthulling van Polak en Borst of er in het vervolg nog zo’n podcast komt? Beluister dan deze aflevering van Het WK Wegkijken in je podcast-app.

Het WK Wegkijken

In de podcast Het WK Wegkijken (HUMAN) onderzoeken journalisten en voetballiefhebbers Clairy Polak en Hugo Borst de schaduwkanten van het WK voetbal 2022.

Luister de podcast via NPO Radio 1 en andere podcast-apps.

'Het WK Wegkijken': Clairy Polak en Hugo Borst doen onderzoek naar de schaduwkanten van WK in Qatar

'Het WK Wegkijken': Clairy Polak en Hugo Borst doen onderzoek naar de schaduwkanten van WK in Qatar

'Het WK Wegkijken': Clairy Polak en Hugo Borst doen onderzoek naar de schaduwkanten van WK in Qatar

Ster advertentie
Ster advertentie