Podcast
EO

'Joden zouden beter moeten weten? Wat een krankzinnig idee'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Joden zouden beter moeten weten? Wat een krankzinnig idee'

Columnist Kitty Herweijer ontdekte in haar adolescentie wat haar Joodse achtergrond voor haarzelf betekent. Ze ergert zich flink aan gemakzuchtige meningen die sinds 7 oktober over tafel gaan als het gaat over het conflict tussen Israël en Palestina, vertelt ze in De Ongelooflijke Podcast.

#182 - Over anti-religieuze millennials en antisemitisme (met Kitty Herweijer en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Herweijer (33), die één van de prominente columnisten is in het AD maakt zich zorgen over de opkomst van antisemitisme. "Uit onderzoek van de Anti-Defamation League (een Amerikaanse organisatie die zich inzet tegen Jodenhaat, red.) blijkt dat 1 miljard mensen op de wereld antisemitische neigingen hebben", vertelt ze.

'Antisemitisme wordt verhuld'

Ook zij krijgt er af en toe mee te maken, als reactie op haar columns. Het valt haar op dat Jodenhaat tegenwoordig vaak verhuld wordt door de woorden te vervangen. "Als ik haatberichten krijg, is het nooit 'kankerjood', maar 'kankerzionist'. Mensen zeggen: ik heb geen hekel aan joden, maar wel aan zionisten, maar alles wat vroeger op joden werd geprojecteerd wordt nu geprojecteerd op zionisten", vertelt ze.

Zionisme is historisch het idee dat Joden recht hebben op zelfbeschikking in het gebied waar in Bijbelse tijden het koninkrijk Israël heeft gelegen. Zion is een berg in Jeruzalem. "Maar het is een soort verzamelterm geworden voor alles wat fout is in de wereld", zegt Herweijer.

Dat wil niet zeggen dat kritiek op Israël inherent antisemitisme is. "Dat zegt echt helemaal niemand", aldus Herweijer, die erop wijst dat ook heel veel Israëli’s en joden kritiek hebben op de overheid.

Dwepen

Tegelijk zijn er ook mensen die juist heel erg opkijken tegen Joden, vertelt theoloog Stefan Paas, die een vaste gast is in De Ongelooflijke Podcast. "In christelijke kring kom ik dat wel eens tegen. Daar wordt wel eens gedweept met Joden. Dat ze bijna bovenmenselijke verwachtingen ervan hebben, dat hij diepe inzichten heeft die bijna niemand heeft."

Dat herkent Herweijer ook wel: "Ik kreeg daar buikpijn van. Joden hebben de hele geschiedenis gevochten om als normale mensen te worden gezien. Mensen met gebreken, die na het stichten van een staat er ook gewoon een potje van kunnen maken. Mensen die moeten standhouden in een extreem volatiele regio en daarin verkeerde beslissingen maken. Dat kan allemaal bestaan, net als in elk land."

Dat 'de Joden beter zouden moeten weten vanwege hun geschiedenis', een redenatie die ze vaak tegenkomt in het debat over Israël-Palestina vindt Herweijer daarom ook onzin. "Iemand zei ooit: 'ik wist niet dat Auschwitz een moreel opvoedkamp was?' Het is een krankzinnig idee."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie