Podcast
PowNed

Hoe voorkomen we een nieuwe toeslagenaffaire?

foto: ANP Robin Utrechtfoto: ANP Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorkomen we een nieuwe toeslagenaffaire?

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met voormalig SP-kamerlid Renske Leijten. Renske vocht samen met Pieter Omtzigt en Farid Azarkan tegen het onrecht dat de toeslagenouders werd aangedaan. Om die reden wordt het recent gepubliceerde rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening uitvoerig besproken. Wat moet er gebeuren om dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen?

#136 - OP Z'N KOP! Met voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten over fraudebeleid en de Toeslagenaffaire - Op z’n Kop!

'Morgen kan het zo weer gebeuren'

Renske Leijten is bezig met het schrijven van een biografie over de toeslagenadvocate Eva González Pérez. Afgelopen week kwam de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening met hun rapport Blind Voor Mens en Recht. Commissievoorzitter Michiel van Nispen waarschuwt daarbij: "Morgen kan het zo weer gebeuren." Volgens Leijten is de opdracht van Michiel om het op een andere manier in te richten.

"Want wat we nu hebben georganiseerd, is consultants die binnenlopen met dure uren die ze factureren terwijl er geen zaken worden opgelost. Dus het is goedkoper als je die eruit trapt. En als je gewoon met mensen om tafel gaat zitten," benadrukt Leijten. Maar volgens haar moet de belangrijkste verandering zijn: het afschaffen van het toeslagensysteem. "Dat is eigenlijk een heel raar systeem waarbij je mensen geld geeft omdat ze eigenlijk de huur of de zorgpremie of de kinderopvang niet kunnen betalen. Maar het risico is wel voor die mensen. Als ze een foutje maken dan zijn ze al een fraudeur."

Onwil van de belastingdienst en regering

Als de voorzieningen goedkoper worden gemaakt, hoeft er ook niet gecompenseerd te worden. Maar waarom gebeurt dat dan niet? “Dat is gewoon onwil,” verklaart Leijten. Onwil van de belastingdienst en de regering om dit uit te voeren. En bij Leijten rijst ook de vraag waarom de belastingdienst er überhaupt nog tussen zit, aangezien hun manier van denken hier naartoe heeft geleid.

Hoewel de Tweede Kamer van mening is dat de Belastingdienst de kans moet krijgen om het zelf recht te zetten, blijkt dit niet te gebeuren. “De staatssecretaris is onwillig, voert moties niet uit en het wordt per half jaar gewoon 1 miljard duurder,” beklaagt Leijten. Dit terwijl de betrokkenen eindeloos moeten wachten op hun geld en verstrikt raken in een juridisch moeras.

Volgens Renske ligt er een concreet plan klaar om dit aan te pakken, maar wanneer wordt er geluisterd?

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie