Podcast

Gommers legt uit: helpt lekker weer ons uit de derde golf?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers legt uit: helpt lekker weer ons uit de derde golf?

[EO] Gaat de zon ons uit de derde golf helpen? Afgelopen week scheen en het zonnetje en de meeste mensen hopen dat het komende weken vaker zal gebeuren. En dat kan ook een positieve invloed hebben op het aantal besmettingen, ontdekte Chinese wetenschappers. "We weten dat temperatuur en vochtigheid invloed heeft op virussen", vertelt intensivist Diederik Gommers, die het onderzoek las voor Virusfeiten.

#21 - Gaat het mooie weer ons uit de derde golf helpen? - Virusfeiten

De wetenschappers, die een artikel publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research, onderzochten een database en eerdere modellen. "Ze maken een inschatting wat de effecten zouden kunnen zijn voor het zuidelijk halfrond en het noordelijk halfrond. Zij vinden dat warmer weer op het noordelijk halfrond een reductie geeft van 46 procent. Dat is nogal wat!", vertelt Gommers.

Ook de modelleurs van het RIVM, die inschattingen maken over het verdere verloop van COVID-19 in Nederland, gebruiken weersverwachtingen. Volgens viroloog Marion Koopmans, ook te gast in de podcast, wordt er dan gesproken over 10 tot 15 procent reductie, een stuk lager dan de 46 procent uit het artikelen.

Er wordt al heel lang onderzoek gedaan naar weerseffecten op virussen, zegt Gommers: "We verkennen dat al heel lang voor alle verkoudheidsvirussen, met name bij influenza weten we er veel van."

Maatregelen

Alleen lekker weer is niet genoeg, schrijven ook de Chinese wetenschappers. Dat het zonnetje schijnt, betekent niet dat we de maatregelen zomaar los kunnen laten om het virus te beteugelen, zegt Gommers. "Je kunt niet zeggen: laten we door het weer die 46 procent reductie eraf trekken en alle maatregelen loslaten, zo werkt het niet."

Koopmans is het hiermee eens. Ze vindt dat we niet blind moeten varen op het lekkere weer. Bij de jaarlijkse griepgolf zijn altijd veel positieve effecten van warmte te zien, maar bij de grieppandemie in 2009 bleek het echter weer veel minder uit te maken. "Die griep verspreidde vrolijk door, de hele zomer. Het is lastig om daar echt harde uitspraken over te doen."

Ster advertentie
Ster advertentie