Podcast

Abraham Kuyper een starre gereformeerde? Nee, een radicale democraat

foto: Creative Commonsfoto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Abraham Kuyper een starre gereformeerde? Nee, een radicale democraat

[EO] Tijdens zijn promotieonderzoek naar Abraham Kuyper schreef historicus Johan Snel 'als tussendoortje' een boek over de Nederlandse staatsman, die honderd jaar geleden overleed. In De Ongelooflijke Podcast bespreken Johan Snel en Stefan Paas 'De zeven levens van Abraham Kuyper', waarin mythes over 'de meest invloedrijke Nederlander ooit' worden ontkracht én bevestigd: een verfrissend portret van een radicale democraat die zijn tijd ver vooruit was.

#41 - De zeven levens van Abraham Kuyper met Johan Snel en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

In De Ongelooflijke Podcast wordt vaak gesproken over de invloed van secularisatie in Nederland. Kuyper hield zich daar ook al mee bezig, begin vorige eeuw. Hij zag het als 'verduistering'. Anderen waren positiever, vertelt Snel: "Het was helemaal verbonden aan het vooruitgangsgeloof, want de ondergang van religie was een kwestie van vooruitgang in datzelfde frame."

Kuyper wordt soms verweten dat hij zelf ook heeft bijgedragen aan de secularisering, met name door zijn rol in de verzuiling van Nederland, maar dat is niet wat Kuyper zelf had gewild, stelt Snel. Hij zag geen definitief einde van religie door secularisatie, sterker nog: "er zou een terugkeer zijn, maar dan verrijkt en verdiept, door die crisis heen."

Het geweten is onaantastbaar

Snel noemt Kuypers zonder twijfel een radicale democraat en een vrijheidsgelovige: "Hij geloofde vurig in de emancipatie van de gewone man en vrouw." Dat wilde hij bereiken met de oprichting van de Anti-Revolutionaire Partij, waarmee hij de basis zou leggen voor het meerpartijenstelsel dat we nog steeds in Nederland kennen. Snel: "Hij vindt consequent, zoals alle vrijheidsdenkers, als de vrijheid voor mij is, is die ook voor een ander. Dat was gewoon een fundamentele overtuiging."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie