Podcast
PowNed

Oud-correspondent Jan Franke deelt zijn perspectief op het Gaza-conflict

foto: ANP - EYAD BABAfoto: ANP - EYAD BABA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-correspondent Jan Franke deelt zijn perspectief op het Gaza-conflict

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Jan Franke. Veel beoordelingen over het conflict tussen Israël en Palestina worden gemaakt op grote afstand, zowel door studenten als journalisten. Franke, die jarenlang als correspondent in Israël en de Gaza-strook werkte, deelt zijn ervaringen om meer inzicht te geven in deze complexe situatie.

#148 - OP Z'N KOP! Over het conflict tussen Israël en Palestina met oud-correspondent Jan Franke - Op z’n Kop!

"Een vreselijke, zeer onderdrukkende, homohatende, vrouwenhatende maatschappij"

Franke noemt het een groot probleem dat er veel wordt gepraat in talkshows over wat Hamas zou willen en wat hun strategische doelen zijn, maar niemand die dit zegt heeft met Hamas een interview afgenomen of een van hun supporters gesproken. “Want zodra je dat wel doet, dan zal je ook zien dat er zeker ook aan de Palestijnse kant enorme variëteit is in hoe die mensen politiek denken.” Franke onderstreept dat alleen mensen die de situatie van dichtbij kennen, de benodigde nuance kunnen aanbrengen.

Met zijn jarenlange ervaring als correspondent in Israël en de Gaza-strook kan Franke voorbeelden schetsen van de realiteit in Gaza. Hij omschrijft het als een “vreselijke, zeer onderdrukkende, homohatende, vrouwenhatende maatschappij waarin mensen niet alleen bang zijn voor de Israëliërs, maar ook voor elkaar.” Iedereen houdt elkaar daar continu in de gaten. “En je krijgt daar echt een bijzonder paranoïde, naargeestige, kloterige maatschappij van waarin een mensenleven niks waard is.”

Hamas is daar nu ruim vijftien jaar aan de macht en zo’n 70% van de bevolking is onder de 21, weet Franke uit te leggen. “Het overgrote deel van de Gazanen heeft alleen nog maar Hamas meegemaakt, dus die weten ook niet beter dan wat Hamas zegt is de wet. En je zou echt knettergek zijn om daar tegen in opstand te komen, want als je dat doet verdwijn je gewoon in een gat in de grond.”

Ontstaan van tunnelvisie

Marianne uit haar onbegrip over mensen die voor dit regime demonstreren. “Ze zitten juist heel erg in mijn beleving het leven in Gaza op te hemelen.” Jan erkent dat het moeilijk te begrijpen is, aangezien deze informatie niet nieuw is. Hij suggereert echter dat deze mensen waarschijnlijk reageren op de beelden van kinderlijken, bombardementen en de verwoesting daar.

Franke wijst op de tunnelvisie die door deze beelden ontstaat. Je ziet namelijk veel Palestijnse doden, maar dat komt omdat in de Joodse cultuur in Israël is het verboden om lijken op die manier expliciet in beeld te brengen. “Wij leven nu gewoon in een visuele tijd met TikTok en Instagram.” Via zo’n video komt alles harder binnen dan vroeger via de kranten. Hij benoemt ook dat er momenteel een niet-diplomatieke regering in Israël zit die zich te buiten gaat aan misdaden en verschrikkelijke uitspraken richting de Palestijnen. “Laten we dat niet uitvlakken, dat kan echt niet.”

Meer duiding en expertise in de nieuwste aflevering van Op z’n Kop!

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie