Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom liggen veel moestuintjes langs het spoor?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom liggen veel moestuintjes langs het spoor?

Wanneer je in de trein over het spoor raast, zie je regelmatig volkstuintjes langs het spoor. Luisteraar Nadja vroeg zich af: waarom liggen veel moestuintjes langs het spoor? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#97 - Waarom zijn er zoveel volkstuintjes langs het spoor? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat is te verklaren vanuit het verleden toen de spoorwegen werden aangelegd", begint Peter-Paul de Winter, hoofd collecties Spoorwegmuseum. "Landeigenaren verkochten aan de spoorwegen ook de overige restjes grond waar ze niks meer aan hadden. Hierdoor was overal langs het spoor grond over. Gaandeweg konden medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) de grond huren. Zij gingen op deze grond hun eigen groente verbouwen."

Volgens De Winter is er ook nog een andere oorzaak. "Er waren veel diensthuizen die langs het spoor stonden. Deze diensthuizen waren voor mensen die de spoorwegovergang bedienden of spoorwegmedewerkers. Bij deze huizen zat ook een stuk grond. De huiseigenaren verbouwden net als de huurders hun eigen groenten."

Veiligheid

Het spoor is niet meer van de NS, maar tegenwoordig beheert ProRail het spoor. ProRail is de volkstuinen liever kwijt dan rijk. "Het heeft alles te maken met de spoorweg veiligheid", vertelt De Winter. "Mensen liepen op het voetpad wat langs het spoor ligt. Deze weg is niet toegankelijk. Maar toch gingen mensen er ook met de fiets, karretjes of kinderen langs. Vaak was dat de enige weg langs het spoor. Dat was heel erg gevaarlijk, want er hoeft maar één moment van onoplettendheid te zijn en dan kun je onder de trein belanden. Daar wil ProRail helemaal vanaf. Ze willen helemaal geen mensen meer langs het spoor."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie