Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom dragen we geen gordels in het OV?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom dragen we geen gordels in het OV?

De boete bedraagt 150 euro wanneer je geen gordel om hebt in de auto. Maar wanneer je met het openbaar vervoer reist is er geen mogelijkheid om een gordel te dragen. Waarom dragen we deze niet in het OV? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#69 - Waarom hoef je geen gordel om in het OV? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat er geen gordels zijn geldt alleen voor de stadsbussen die binnen de bebouwde kom rijden. De wet heeft daarvoor een uitzondering gemaakt," vertelt Patrick Rugebrecht, woordvoerder bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). "De reden is eigenlijk heel praktisch: gordels zijn heel erg onhandig met het vele in- en uitstappen. Omdat je dus geen gordel gebruikt in de stadsbussen, kunnen deze bussen ook staanplaatsen aanbieden."

In de intercity zit je vaak een langere tijd dan in de bus. Toch hoef je hier ook geen gordel te dragen. Het risico op ongelukken in de trein is zo klein dat het dragen van een gordel niet nodig is.

Risico van stadsbussen

"Op de routes waar de stadsbussen rijden is de snelheid relatief laag. Maximaal 50 kilometer per uur. Een bus is een zwaar en groot voermiddel, dus mocht het een keer misgaan dan is het vooral de tegenpartij die daar de meeste schade aan ondervindt," zegt Rugebrecht.

Wagenziekte

Veel mensen gaan voorin de bus zitten omdat ze anders last krijgen van wagenziekte. Dokter Raymond van den Berg, KNO-arts bij Maastricht UMC, legt uit hoe het kan dat iemand wagenziek wordt: "De hersenen van sommige mensen vinden het vervelend om van verschillende zintuigen andere informatie binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek in een rijdend voertuig. Je ogen zien een stilstaand beeld. Stil staan is het signaal wat je hersenen doorgeven. Maar vervolgens voelen andere delen van je lichaam wel dat je aan het bewegen bent. De hersenen krijgen informatie door waarin de ogen zeggen: Ik beweeg niet, terwijl je evenwichtsorganen zeggen: ik beweeg wel. En dat conflict in de hersenen, zorgt ervoor dat je ziek wordt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie