Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom moet je van cafeïne zoveel plassen?

foto: Foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom moet je van cafeïne zoveel plassen?

Na wat kopjes koffie en thee, brengen de meeste mensen een bezoek aan het toilet. Opvallend is dat na het gebruik van cafeïne dit bezoek sneller komt dan bij andere dranken. Waarom moet je van cafeïne zoveel plassen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#114 - Waarom moet je van cafeïne zo vaak plassen? (S04) - Alledaagse Vragen

“Je moet niet vaker plassen van cafeïne, maar wel sneller”, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid. “Cafeïne stimuleert je nieren, zodat je eerder moet plassen. Dit is vaak al binnen een uur nadat je een kop koffie of thee hebt gedronken.”

Naast dat je nieren worden gestimuleerd, werkt de inname van cafeïne ook op de darmen. “Sommige mensen moeten ook eerder poepen na een bakkie pleur. Maar het is niet helemaal duidelijk of dat van de cafeïne komt of toch van andere stoffen.”

Gezondheid

Zorgen maken over het snelle plassen is volgens Van der Vossen niet echt nodig: “Onderzoek laat zien dat de inname van 400 milligram per dag cafeïne en maximaal 200 milligram per keer, geen negatief effect op je gezondheid heeft.”

“Dit komt neer op drie kopjes thee en vijf kopjes koffie per dag. Dat betekent dat je eigenlijk best wel veel kopjes koffie per dag kan drinken. Maar het blijft zo dat sommige mensen sneller gevoelig zijn voor de hoeveelheid van koffie en thee.”

Verslaving

Veel mensen hebben een dagelijks hoeveelheid koffie nodig om de dag te overleven. Toch is er officieel geen cafeïneverslaving. Van der Vossen legt uit: “Het expertisecentrum dat gaat over verslavingen, spreekt niet over verslavingen bij cafeïne.” Wanneer een persoon zijn cafeïne inname abrupt vermindert kunnen er wel ontwenningsverschijnselen ontstaan. “Deze verschijnselen zijn bijvoorbeeld; hoofdpijn, verminderde alertheid of slaperigheid.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie