Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom is de mannenafdeling altijd op de eerste etage?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom is de mannenafdeling altijd op de eerste etage?

Voor de feestdagen scoren veel mensen een nieuwe outfit. Wanneer mannen aan het winkelen zijn in een warenhuis, moeten ze vaak naar de eerste verdieping voor hun afdeling. Waarom is de mannenafdeling altijd op de eerste etage? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#112 - Waarom is de mannenafdeling altijd op de eerste etage? (S04) - Alledaagse Vragen

"Er zijn twee redenen waarom de mannenafdeling altijd op de eerste etage is. Het is vanuit twee oogpunten te bekijken, namelijk vanuit de man en de vrouw", vertelt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van bracheorganisatie INRetail.

Het koopgedrag van mannen en vrouwen verschilt. "Vrouwen shoppen door inspiratie te zoeken in verschillende winkels. De ondernemer wil daar op inspelen met een mooie etalage en spannende doorkijkjes in de winkel. Hierdoor wil de ondernemer op de begane grond de damesafdeling plaatsen. De consument wordt verleid en geprikkeld door de etalage om naar binnen te komen."

Bij mannen gaat het koopproces anders: "Mannen kopen kleding doelgericht. Ze weten negen van de tien keer wat ze nodig hebben. Hierdoor zijn ze minder bezig met inspiratie en verleiding van kleding. Een goed advies vinden ze wel heel belangrijk."

Gemengde mode

Naast de mannenafdeling is ook vaak de kinderafdeling boven te vinden. Daarvoor geeft Te Grotenhuis ook een reden: "De man wordt vaak door de vrouw meegenomen om zich in nieuwe kleren te hijsen. Maar ook voor de kinderen koopt zij vaak de kleding."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie