Podcast
HUMANVPRO

Hoe door een vasthoudende opiniepeiler een moordzaak veranderde in een mediatribunaal

foto: BINDfoto: BIND
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe door een vasthoudende opiniepeiler een moordzaak veranderde in een mediatribunaal

De moord op de weduwe Wittenberg in 1999 groeide in de jaren daarna uit tot een mediatribunaal met in de hoofdrol opiniepeiler Maurice de Hond. Annegriet Wietsma maakte er met De Deventer Mediazaak een podcastserie over voor Argos (HUMAN/VPRO).

Aflevering 5: Het mediacircus - De Deventer Mediazaak

Hoe kan het dat journalisten en BN’ers meegaan in de opinie van één man, zonder zelf kennis van zaken te hebben? Dat is de vraag die centraal staat in Het Mediacircus, de vijfde aflevering van De Deventer Mediazaak. Daarin wordt duidelijk hoe serieuze vragen over de moord op de weduwe Wittenberg uitgroeien tot een stroom aan misinformatie, met als grote aanjager opiniepeiler De Hond.

In november 2006, zo’n zeven jaar na de moord waarvoor financieel adviseur Ernest Louwes werd veroordeeld, krijgt de Deventer Moordzaak een opzienbarende wending. De steen van het graf van de weduwe wordt gelicht omdat opiniepeiler de Hond vermoedt dat daar het moordwapen verstopt ligt.

De Hond zou een nieuwe getuige hebben gevonden. Een medewerker van de begraafplaats beweert dat Michael de Jong, de zogenaamde klusjesman van de weduwe, een aantal dagen na de begrafenis met een zwarte etui richting het graf zou zijn gelopen, en zonder het etui de begraafplaats weer verliet. Wanneer DNA-materiaal lijkt te bevestigen dat Louwes terecht veroordeeld is, krijgt de theorie van De Hond steeds minder bijval. Zelf blijft de Bekende Nederlander stug doorgaan met het verspreiden van zijn visie over de vermoedelijke dader.

Omdat de Hond openlijk wijst naar klusjesman De Jong spant deze een rechtszaak aan tegen de opiniepeiler vanwege laster. Van de rechter mag De Hond daarna niet meer in het openbaar zeggen dat de klusjesman het gedaan heeft. Vooral de mediacampagne wordt hem aangerekend. Hij zou zijn BN’er-status en toegang tot de media misbruiken om voor eigen rechter te spelen. Maar diezelfde media schieten vervolgens de Hond te hulp. En zo behoudt hij, ondanks alles, zijn podium.

Journalist Annegriet Wietsma spreekt in de vijfde aflevering van De Deventer Mediazaak met DNA-expert Richard Eikelenboom en zoekt de programmamakers en talkshowshosts op die een rol speelden in de mediadynamiek van dertien jaar geleden.

Afleveringen 1 tot en met 5 zijn nu te beluisteren. Aflevering 6 verschijnt op 2 april. Abonneren kan via de website van Argos, NPO Radio 1 of via je favoriete podcast-app.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie