Spraakmakers
KRO-NCRV

Jan Slagter: 'ON uit bestel zetten, gaat echt heel ver'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Slagter: 'ON uit bestel zetten, gaat echt heel ver'

Demissionair of niet, Staatssecretaris Uslu mag van de Tweede Kamer beslissen over de toekomst van Ongehoord Nederland (ON). De omroep heeft drie boetes gekregen, terwijl normaal gesproken twee boetes voldoende zijn voor verwijdering. Uslu is nu bezig met een consultatieronde langs alle omroepbazen. Kan ON blijven? "Iemand uit het bestel zetten: dat gaat echt heel ver", zegt Jan Slagter bij Het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Grote groep in Nederland voelt zich ongehoord'

"Ik ben er niet voor dat ze uit het bestel worden gezet", zegt Slagter. "Wat je er ook van vindt. Er is een grote groep in Nederland die zich op een of andere reden toch ongehoord voelt." Daarnaast zegt Slagter dat de omroep al straf heeft gekregen voor wat ze verkeerd gedaan hebben en af en toe het boetekleed hebben aangetrokken. "Het is een jonge omroep en ze hebben behoorlijke boetes gekregen. Die liegen er niet om. Dat is voor een kleine omroep heel veel geld."

Censuur

We hebben volgens Slagter de mond vol van censuur in andere landen. "En nu gaan we het zelf doen." Slagter is er voor dit bij de rechter neer te leggen. "Als er inderdaad een grondwet is overtreden, er een strafrechtelijk onderzoek zou komen, en er is een overtreding, dan moet je dat bij de rechter neerleggen."

Geen beslissing voor staatssecretaris

Volgens Slagter moet dat dus niet via een verzoek vanuit raad van bestuur van de NPO bij de staatssecretaris. "Want ze maakt daarmee een politieke beslissing. En die weegt heel zwaar." Volgens Slagter is dat wat men straks ook gaat zien in de Kamer. "Ze gaat daarvoor de handen niet op elkaar krijgen."

Vrijheid van meningsuiting

De vraag die nu aan de omroepbazen wordt gesteld is: wat vindt u ervan en vindt u of u nog met hun in een overleg kan zitten? "Dat vind ik van wel", zegt Slagter. "Waarom niet? Want wat je ook van het ideaal van Arnold Karskens of van zijn mening vindt, die mag hij hebben. We hebben het over vrijheid van meningsuiting."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie