Binnenland
BNNVARA

Transgender-emancipatie: 'In Nederland zijn we nog niet zo ver als we denken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgender-emancipatie: 'In Nederland zijn we nog niet zo ver als we denken'

De eerste transgender politica zit in de Tweede Kamer, voor het eerst een non-binaire radiopresentator op NPO Radio 1 en de film Anne+ presenteerde het eerste non-binaire personage. Nederland zou een vooruitstrevend en progressief land zijn als het gaat om (trans)genderwetgeving en representatie. Maar is dat wel zo? Vandaag, op Internationale dag van Transgender Visibiliteit, schuiven Tammie Schoots, transactiviste en journaliste, en Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, aan om dit aan de kaak te stellen.

Video niet beschikbaar

De voorzitter van Transgender Netwerk Nederland vertelt dat zijn organisatie jaarlijks de representatie van transgenders in de media bijhoudt. Berghouwer stelt dat sinds januari 2020, het moment dat Nikkie de Jager uit de kast kwam als transgendervrouw, de aandacht voor transgenderpersonen vergroot is. "Er wordt meer over transgenderpersonen geschreven dan afgelopen jaren, waaronder veel kritische opiniestukken."

Zichtbaarheid en gelijkwaardigheid

Schoots herkent het beeld van kritiek. De transactiviste vertelt dat de acceptatie in Nederland hoog is, maar dat de zichtbaarheid en gelijkwaardigheid veel te wensen over laat. "Het lijkt alsof Nederland na de jaren 90 dacht: 'het is nu wel goed, we zijn progressief genoeg'." Opmerkingen zoals 'je mag blij zijn dat je in Nederland woont' vindt Schoots schrijnend. De journalist omschrijft transpersonen als de eeuwige tafelgast, maar nooit als iemand die op de payroll staat. "De afgelopen anderhalf jaar heb ik meer dan 100 interviews gedaan, maar nooit ben ik geïnterviewd door een transpersoon en elk interview gaat over de transidentiteit."

Quote

Als ik had geweten hoe het zat met de gelijkheid tussen trans- en cispersonen dan was ik nooit publiekelijk naar buiten getreden als transpersoon. We moeten wakker worden uit de illusie dat we heel ver zijn.

Tammie Schoots, journalist en transactiviste

Representatie

Nu de eerste transgenderpersoon zich presenteert in de Tweede Kamer en non-binaire personen te zien zijn in films en te horen op de radio, zou je kunnen stellen dat er een verbetering is in de zichtbaarheid van transpersonen. Schoots erkent ook dat dit heel belangrijk is, maar ziet ook dat deze personen vaak in een hokje geplaatst worden. "De non-binaire acteur krijgt alleen rollen die non-binair zijn."

Toch is Schoots ook positief: "Lisa van Ginneken, transgenderpersoon en Tweede Kamerlid, laat zien dat het mogelijk is. Het is onbeschrijfelijk wat het met je doet. Het laat zien dat je niet meer te gast bent in deze wereld, maar dat je mee mag doen." Aan de andere kant vraagt Schoots zich ook af waarom ze hier zo blij mee is. "We zijn nog steeds niet genoeg gerepresenteerd."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

31-3 #TransDayOfVisibility: 'er moeten nog veel stappen gezet worden' - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie