Podcast

Waarom horen we de naam Vanessa nog maar zelden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom horen we de naam Vanessa nog maar zelden?

De een moet erbij denken aan vlinders, de ander aan vrolijke uptempo hitjes, en weer een ander denkt aan een weg in Lelystad; de naam Vanessa. De naam werd in de jaren '70 korte tijd razend populair. Waar komt de naam Vanessa eigenlijk vandaan?

#6 - Aangenaam, Vanessa (S02) - Aangenaam

De naam Vanessa komt - zoals wel meer namen - uit Amerika overwaaien in de jaren '70. Uit een Telegraafartikel waarin ze de geboorte-aankondigingen van hun krant analyseren, blijkt dat Carolien de topper van het jaar 1979 is. Maria en Anna scoren ook goed, maar de hoogste nieuwe binnenkomer: de naam Vanessa. De naam heeft alles in zich om een enorme hit te worden.

foto: Delpher.nl

Telegraaf 03-01-1980

Maar dan... stort de naam volledig in. Hij keldert, zo legt naamkundige Gerrit Bloothooft uit, harder dan Adolf, net zo snel als de naam Joran, van misdadiger Joran van der Sloot.

De ondergang van de naam Vanessa loopt, niet toevallig, synchroon met de opkomst van de wulpse zangeres Vanessa. Dankzij haar sexy imago vinden kersverse ouders de naam niet meer passen bij zo'n lief klein pasgeboren baby'tje.

foto: Namendatabank, Meertens Instituut

Opkomst en extreem snelle ondergang van de naam Vanessa

Veertig jaar later heeft de naam Vanessa nog altijd een sexy imago. In Nederland dan. In Ierland denkt men daar heel anders over. Daar wordt de naam gezien als stijlvol, koninklijk zelfs. Hoe zit dat? Waar komt die naam Vanessa eigenlijk vandaan?

Het spoor naar de herkomst van de naam Vanessa leidt naar Celbridge, een klein plaatsje ongeveer een uur per paard vanaf Dublin. Daar bevindt zich het landgoed waar 's werelds eerste Vanessa opgroeide. Wie was die Vanessa, hoe kwam ze aan haar naam en hoe is het haar vergaan? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de podcast Aangenaam, hier te beluisteren of via de bekende podcastkanalen.

Aangenaam is gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Saar Slegers, eindmontage Olivier Rekers.

foto: Edda Heinsman

Celbridge

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie