Cultuur & Media
NTR

Fotograaf Siebe Swart: 'We moeten zuinig zijn op Nederland'

foto: Siebe Swart
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Siebe Swart: 'We moeten zuinig zijn op Nederland'

De foto’s van fotograaf Siebe Swart tonen de weidsheid en leegte van zeegezichten tegen de achtergrond van de dreigende zeespiegelstijging. De zeegezichten zijn nu te zien in Museum Panorama Mesdag en in zijn nieuwe boek Time and tide wait for no man. "Het project is een ode aan Nederland, aan de leegte, de natuur en de ruimte", vertelt hij in Kunststof. "We moeten er echt zuinig op zijn."

Siebe Swart, fotograaf - Kunststof

Camperduin Stormvloed

Een ode aan Nederland

Fotograaf Siebe Swart toont een indrukwekkende reeks zwart-wit panorama foto’s van het Nederlandse kustgebied. "Het boek en de tentoonstelling zijn een ode aan Nederland, aan de leegte, de natuur en de ruimte", vertelt de fotograaf. "We moeten er echt zuinig op zijn. Ik ken Nederland al goed, maar er was ook nog een verlangen om de hele Nederlandse kust te ontdekken. Nederland is steeds voller, maar aan de kust voel je nog ruimte, dat zie je in mijn foto’s."

Wel vier jaar werkte Siebe aan het project gewerkt. Hij omschrijft de foto’s als "een logboek over een persoonlijke ontdekkingsreis langs de Nederlandse kust. Een weerslag van omzwervingen langs de kustlijn bij storm, eb en vloed, bij nacht en ontij, invallende duisternis of opkomende zon."

foto: Siebe Swart

Markerwadden

'Het is mijn meest persoonlijke project'

Het boek is opgedragen aan zijn nieuwe liefde Tineke Schoemaker, al 47 jaar de zangeres van de bekende bluesband Barrelhouse. Ze zong live het prachtige lied At Last van Etta James voor Siebe.

Hij kreeg inspiratie en energie door de ontmoeting Tineke vlak voor dit project. "Ik denk dat ik vastzat vanwege mijn scheiding. Vanaf het moment dat ik Tineke heb gevonden, kreeg dit project ook vleugels. Het werd een persoonlijke ontdekkingstocht. Het is mijn meest persoonlijke project. Ik was bevrijd uit een dwingend kader, ik wilde delen wat ik zie en wat ik voel, heel vrij.

We zijn op de dag af 1888 dagen samen, haha. Dat weet ik omdat mijn Instagramaccount een dagnummering heeft!"

foto: Siebe Swart

Moddergat Kwelderwerken

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie