Cultuur & Media
NTR

Evi Hanssen dronk 500 dagen geen alcohol en verbaasde zich over de effecten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evi Hanssen dronk 500 dagen geen alcohol en verbaasde zich over de effecten

Presentatrice Evi Hanssen besloot om 500 dagen geen alcohol te drinken. In haar boek Sinds ik niet meer drink schrijft ze over het effect van haar keuze op haar vriendschappen, relatie, werk en zelfbeeld. "Ik had nooit verwacht dat mijn algemene gezondheid en mentale weerbaarheid beter zouden worden door te stoppen met alcohol", vertelt ze in Kunststof.

Evi Hanssen, presentator & schrijver - Kunststof

'Wat houdt mij zo vast aan de Evi met een drankje?'

"Toen ik net stopte met drinken vond ik mezelf saai", vertelt presentatrice Evi Hanssen, "maar dat is nu wel voorbij. Aan het begin bleef ik vasthouden aan de rock-'n-roll-identiteit van ‘Evi houdt van een feestje en houdt van een glaasje’. Intussen merk ik dat ik nog altijd even gek ben. Ik kan nog even los zijn als met alcohol."

Hanssen had het voornemen om een jaar niet te drinken. "Ik ben een ongelofelijke doorbijter, dus ik had verwacht dat ik het wel zou halen om een jaar te stoppen met drinken, puur op karakter. Na negen maanden, toen ik begon uit te kijken naar de finish, vroeg ik me af: waarom kan ik zo moeilijk afscheid nemen van een leven zonder alcohol. Wat houdt mij zo vast aan de Evi met een drankje?"

'Controle, daar verlangde ik naar'

"Ik kom niet uit een extreme verslaving. Ik dronk net als de meeste vrouwen, Nederlanders, Vlamingen: gemiddeld. Misschien af en toe net iets meer. Niet om iets weg te spoelen, maar om het leven te vieren. De vraag waarom ik ben gestopt is moeilijk. Ik heb daar al veel antwoorden op gegeven. Er was niet echt een probleem. Ik voelde aan dat alcohol misschien wel niet zo goed voor me was.

Controle, daar verlangde ik naar. Vaker dronk ik meer dan ik aanvankelijk wilde. Eén drankje werden er meestal drie. Ik heb daar veel over gelezen. Mensen kunnen daar niet veel aan doen. Alcohol verdooft het kwabje in je hersenen dat je remmingen stuurt. Vandaar dat je op tafel staat te dansen en je collega begint te zoenen onder invloed. Dat heb ik allemaal gedaan."

Een leven zonder alcohol

Het jaar zonder drank werd opgerekt tot 500 dagen en op het moment van de uitzending heeft Hanssen bijna twee jaar geen druppel geen gedronken. "Het is geen experiment meer. Het is een levensstijl geworden. Als mensen me vragen of ik nog eens een glas zou drinken, is het alsof mensen vragen of ik nog eens ga bungeejumpen. Het zou kunnen, maar ik heb er nu geen behoefte aan.

Ik had nooit verwacht dat mijn algemene gezondheid en mentale weerbaarheid beter zouden worden door te stoppen met alcohol. Ik dacht altijd dat ik een slechte slaper was. Na drie maanden nuchter sliep ik plots zonder problemen acht uur aan een stuk."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie