Podcast
NTRVPRO

Kan astrologie ons werkelijk helpen?

foto: Pa Zodiac
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan astrologie ons werkelijk helpen?

Als Prosper de Roos zijn vader helpt met opruimen, ontdekt hij tussen de bergen spullen een doos vol oude cassettebandjes. Eenmaal thuisgekomen ziet hij dat op een van de bandjes zijn eigen naam staat. De inhoud laat hem achter met allerlei vragen, maar hoe zijn vader erop aan te spreken?

#57 - Pa Zodiac

Horoscoop

Prospers vader verzuipt in de spullen en dus helpt zijn zoon om orde op zaken te stellen. Tijdens een van die opruimsessies ontdekt Prosper een cassettebandje uit de jaren zeventig met daarop de stem van zijn vader die bij een astroloog te rade gaat. Vader Paul weet niet wat hij met zijn zoon aan moet. De elfjarige Prosper luistert niet, hij is slordig en plast nog in zijn bed. De astroloog kijkt hier niet van op; de problemen zouden volkomen verklaarbaar zijn uit Prospers horoscoop.

foto: Pa Zodiac

De geboortezon van Hitler

Volgens de astroloog gaat het om een “typisch moderne geboorte”. Het kind is disharmonisch naturel met drakenkop in Jupiter. Hierbij heeft de jongen 1ste graad Taurus in het 12e huis en dat, zegt de astroloog, is de kern van het probleem. Het is namelijk dezelfde graad waar ook de geboortezon van Hitler in staat. De astroloog stelt dat Prosper te maken zal krijgen met psychische problemen en gewelddadig gedrag.

Prosper beluistert de cassette met een mengeling van ongeloof en verbazing. Geloofde zijn vader wat de astroloog hem vertelde? En zo ja, wat heeft het consult gedaan met de manier waarop hij naar zijn zoon keek? Hoe absurd de voorspelling ook lijkt, het kost Prosper moeite om de profetie naast zich neer te leggen. Want de astroloog maakt ook een hele specifieke voorspelling die 40 jaar later is uitgekomen. Hij voorziet dat de 11-jarige Prosper het lastig op school krijgt en op latere leeftijd filosoof wordt. Zit er dan toch een kern van waarheid in de horoscoop?

Dementie

Voor Prosper leidt de vondst van het bandje naast zelfonderzoek vooral tot een poging om zijn vader te begrijpen en hun band te herstellen. Maar er is niet veel tijd, want zijn vader heeft dementie. Terwijl Prosper naar het juiste moment zoekt om over de cassette te beginnen, merkt hij dat het steeds moeilijker wordt om met zijn vader te praten.

Intussen probeert Prosper te achterhalen wat mensen zoals zijn vader zo aantrekt in de sterren, want net als in de jaren zeventig is astrologie opnieuw enorm populair aan het worden. Kan astrologie ons werkelijk helpen of is het vooral een manier om houvast te vinden in een wereld die niet te controleren valt?

Pa Zodiac is een verhaal over wat we allemaal zien in de sterren, maar vooral een warm en persoonlijk portret van de band tussen vader en zoon, astroloog en filosoof, en wat ervoor nodig is om elkaar te begrijpen als je totaal anders in het leven staat.

foto: Pa Zodiac

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie