Podcast
PowNed

Politieke strijd in Europa: gesprekken over migratie en censuur

foto: ANP - Simon Wohlfahrtfoto: ANP - Simon Wohlfahrt
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieke strijd in Europa: gesprekken over migratie en censuur

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! worden twee onderwerpen besproken door Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen. Ten eerste wordt er een gesprek gevoerd met Rob Roos, wiens aanwezigheid binnen een conferentie van Europees 'radicaal-rechts' in Brussel abrupt werd beëindigd door een bevel van de burgemeester. Ten tweede wordt er gesproken met Jan van de Beek, die was uitgenodigd door informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol om als migratiedeskundige te spreken samen met de vier partijen die betrokken zijn bij de formatie.

#143 - OP Z'N KOP! Met Europees Parlementslid Rob Roos en Dr. Jan van de Beek - Op z’n Kop!

Het establishment is in paniek

Afgelopen week was een NatCon-conferentie, waarbij Europees Parlementslid Rob Roos aanwezig was. Roos weet ons te vertellen dat er al eerder twee locaties waren gecanceld door de burgermeesters. Op de bewuste dinsdagavond dreigde opnieuw annulering tijdens de conferentie. Aanvankelijk waren de deuren gesloten om de politie buiten te houden. "Later kwam er dan toch een bevel van de burgermeester dat de conferentie weer beëindigd moest worden." Roos benadrukt dat, hoewel werd beweerd dat Antifa buiten zou zijn en er escalatie zou dreigen, er in werkelijkheid geen Antifa-aanwezigheid was. "Het establishment, de burgermeester is daar deel van, die misbruiken het juridische systeem om ons het zwijgen op te leggen."

De Europese Parlementsverkiezingen komen eraan en volgens Roos is het establishment in paniek, omdat de middenpartijen grote verliezen dreigen te lijden. "Ze doen er alles aan om de conservatieve geluiden de mond te snoeren." Hij benoemt ook dat hiermee de vrijheid van meningsuiting overal onder druk staat en vrijwel alles wordt weggezet als radicaal. "Maar het gaat nooit over de inhoud."

Migratiebeleid

Op nationaal niveau zitten we met de langdurige formatie van een nieuw kabinet. Dr. Jan van de Beek werd de afgelopen week uitgenodigd door de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol om als migratiedeskundige te komen spreken samen met de vier formerende partijen. Van de Beek, die een achtergrond heeft in wiskunde, informatica en antropologie, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de kosten en baten van immigratie. Hij probeert al lange tijd gevoelige kwesties met betrekking tot migratie bespreekbaar te maken.

Hoewel de details van het gesprek vertrouwelijk zijn, deelt Van de Beek wel zijn visie op het migratiebeleid. Hij benoemt twee belangrijke obstakels bij het reguleren van migratie in Nederland: het vrije verkeer van personen en het asielrecht, waarbij hij het laatste als het grootste probleem identificeert. Tijdens het gesprek met de formerende partijen heeft Roos een rapport gepresenteerd over zijn visie. Maar Marianne vraagt zich af of een sessie van anderhalf uur überhaupt voldoende is om zinvolle vooruitgang te boeken.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie