Podcast
PowNed

Is het terugtrekken van Pieter Omtzigt uit de formatiegesprekken een 'geweldige strategie'?

foto: RAMON VAN FLYMENfoto: RAMON VAN FLYMEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het terugtrekken van Pieter Omtzigt uit de formatiegesprekken een 'geweldige strategie'?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! bespreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met voormalig omroepdirecteur en journalist Ton F. van Dijk de actuele stand van zaken rondom de formatie en de drijfveren achter de handelingen van Pieter Omtzigt. Daarnaast gaan ze ook in gesprek met Europees Parlementslid Rob Roos over de naderende verkiezingen voor het Europees Parlement, het mandaat en de werking van dit Parlement en de omvangrijke boerenprotesten in verschillende Europese landen.

#133 - OP Z'N KOP! Met Ton F. van Dijk over de formatie en Rob Roos over de Europese parlementsverkiezingen - Op z’n Kop!

Een geweldige strategie?

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft zich teruggetrokken uit de formatiegesprekken. Volgens Ton F. van Dijk zou dit een geweldige strategie kunnen zijn. Omtzigt wil namelijk een zakenkabinet. "Dus heeft hij de boel nu geforceerd om uiteindelijk daar uit te komen." Een handeling waarbij alleen het resultaat telt en het niet uitmaakt hoe je daar terecht komt. "Als er zo meteen een zakenkabinet komt, dan heeft Omtzigt het briljant gespeeld."

De situatie is echter niet zo zwart-wit, want sommige keuzes zijn volgens Ton F. van Dijk moeilijk te verklaren. Zo had Omtzigt gedurende het proces kunnen zeggen dat hij, gezien de ideeën die er zijn over geld uitgeven, geen basis ziet voor de coalitie. "Dan hoef je verder niet naar Humberto toe te hollen. Dan hoef je niet je fractie in Den Haag in verwarring achter te laten." Op deze manier heeft hij schade aangericht bij persoonlijke relaties, die voorkomen had kunnen worden. Voelde Omtzigt zich zo onveilig of is hij simpelweg gezien niet geschikt voor deze functie?

Europese parlementsverkiezingen

Ondertussen is er onrust in Europa, waar boeren uit verschillende landen massaal naar Brussel zijn getrokken om te protesteren. Volgens Rob Roos verschillen de aanleidingen voor de boerenprotesten, maar is de reden overal hetzelfde. "De afstand tussen de stedelijke regentenklasse en de boeren is veel te groot geworden." Maar is er wel een mogelijkheid voor de boeren om hier verandering in te brengen?

Roos wijst erop dat het Europees Parlement eigenlijk geen recht van initiatief heeft; het is de commissie die bepaalt welke wetgeving er wel of niet komt. "Dat is vind ik ook het grote gevaar met de Europese wetgeving. Als het er eenmaal is krijg je het in de praktijk gewoon nooit meer weg." Ondanks dat dit systeem als verre van echt democratisch wordt gezien, blijft het belangrijk dat we onze stem laten horen tijdens de Europese parlementsverkiezingen. Deze vinden plaats tussen 6 en 9 juni, waarbij op donderdag 6 juni gestemd kan worden in Nederland.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Gerelateerde podcast

Op z’n Kop!

Op z’n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie