Podcast

Topsport en een sociaal leven, kan je dat combineren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topsport en een sociaal leven, kan je dat combineren?


Topsporters fascineren ons allemaal. Van het ultieme doorzettingsvermogen tot het weergaloze talent, de gouden medailles en de eventuele roem. Om daar te komen, moet je alleen wel alles op alles zetten. Dat betekent: goed eten, genoeg rusten en heel veel trainen.


Heb je dan wel tijd voor een sociaal leven? En als dat zo is, ben je dan wel leuk voor je omgeving? De Alicante podcast geeft daar samen met profbasketballer Yannick Franke en sportpsychologe Wendy Roozendaal antwoord op.

Yannick Franke

Als profbasketballer speelt Yannick Franke door heel Europa. Dit seizoen komt hij uit voor Andorra en maakt hij deel uit van het Nederlandse team: The Lions. Bij een teamsport als basketbal verwacht je misschien dat er een sociaal leven ontstaat binnen het team. Volgens Yannick ligt dat toch iets anders: ‘Vergeet niet dat je teamgenoten ook je collega’s en je directe concurrenten zijn. Als ik speel zit er iemand anders op de bank.’

Hij vertelt dat hij met sommige spelers fijn contact heeft, maar volgens hem is een professionele teamsport absoluut niet altijd een gezellige vriendenclub. ‘Topsporters zijn een beetje egocentrisch, ons werk is ook ons leven en dat is soms keihard.’

#20 - Zijn topsporters egocentrisch? (S03)

Wendy Roozendaal

Sportpsychologe Wendy werkt al jaren met topsporters, waarbij ze met name schaatsers begeleidt. ‘Topsporters zijn natuurlijk geen medaillemachines, het welzijn van een persoon moet voorop staan,’ vertelt ze. ‘Als topsporter ga je al op jonge leeftijd fulltime aan de slag met je carrière en dat kan ervoor zorgen dat je sociale leven er lang niet altijd zo uit ziet als je leeftijdsgenoten. Dat hoeft geen probleem te zijn als je maar mensen hebt waar jij dingen mee kan delen en je verbonden voelt. Het is dus belangrijk om het niet als iets negatiefs te zien. Veel topsporters halen voldoening uit andere dingen zoals jezelf verbeteren en fysiek bezig zijn.’

Desalniettemin kan eenzaamheid voor een topsporter op de loer liggen. Investeren in een sociaal vangnet en een fijne omgeving is volgens Roozendaal dan ook zeer belangrijk: ‘Ik zal dus altijd vragen of iemand tevreden is over zijn of haar sociale contacten”.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Mulier instituut blijkt dat 23 procent van de ondervraagde topsporters aangeeft te stoppen om meer tijd met familie en vrienden door te brengen. Wellicht valt er toch nog winst te halen bij de combinatie topsport en sociale interactie.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie