Podcast
NOS

Podcast De Dag: de oorlog in openbare bronnen

foto: EPA/ Maxarfoto: EPA/Maxar
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de oorlog in openbare bronnen

Een analyse van satellietbeelden spreekt deze week het verhaal van de Russen over de gruweldaden in Boetsja tegen. Hoe helpen openbare bronnen de waarheid in deze oorlog te verifiëren?

#1072 - De oorlog in openbare bronnen - De Dag

De waarheid is in een oorlog het eerste slachtoffer, zo luidt het, maar de waarheid wordt ook nauwkeurig in kaart gebracht. Soms heel letterlijk, aan de hand van satellietkaarten zoals deze week in Boetsja. Door gebruik te maken van digitale bronnen wordt de Russische leugen dat de lijken in de straten zijn neergelegd door Oekraïners, weerlegd.

De lugubere speurtocht naar de waarheid van de oorlog in Oekraïne wordt voor een deel met met openbare bronnen gevoerd, en dat levert veel op. Ook de NOS heeft er een speciale redactie voor ingericht, de osint-redactie. Osint verwijst naar open source intelligence.

In principe kan iedereen 'osinten', zegt redacteur Mitchell van de Klundert in podcast De Dag, maar je moet er wel een sterke maag voor hebben. Hij vertelt hoe het in z'n werk gaat, wat het oplevert en waarom dat belangrijk is.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie