Podcast
Ongehoord Nederland

Patrick van Schie: 'Neoliberalisme is een links spookbeeld'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick van Schie: 'Neoliberalisme is een links spookbeeld'

Bijna iedereen kent ze: buren, familieleden of collega’s die, zodra het over politiek gaat, meteen beginnen te klagen over de funeste gevolgen van het zogenoemde ‘neoliberalisme’. Maar wat is neoliberalisme precies? En hoe kunnen neoliberalen zo machtig zijn, terwijl geen enkele hedendaagse politicus zichzelf neoliberaal noemt? Historicus Patrick van Schie, directeur van de TeldersStichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, legt in de 28ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé uit hoe het zit. “In landen met een vrije markt zijn mensen niet alleen welvarender, maar ook gelukkiger.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#28 - Patrick van Schie: ‘Neoliberalisme is een links spookbeeld’ - Ongehoord Nieuwscafé

Jan Marijnissen

De prof.mr. B.M. TeldersStichting is, zo luidt de officiële omschrijving, “de politiek-wetenschappelijke instelling voor een liberale benadering van maatschappelijke vraagstukken en het wetenschappelijk bureau ten behoeve van de VVD”. Logisch dus dat directeur Patrick van Schie (58) zich ook heeft verdiept in het zogenoemde ‘neoliberalisme’.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam de term in zwang, vooral door toedoen van toenmalig SP-leider Jan Marijnissen. Hij beschuldigde de PvdA van premier Wim Kok van neoliberalisme. In de jaren daarna werd het begrip steeds breder gedefinieerd.

Nietszeggend etiket

Van Schie: “Iedereen die de overheid niet wil maximaliseren, wordt nu door linkse publicisten neoliberaal genoemd. Het is een nietszeggend etiket geworden dat alle verschillen tussen liberalen, christen-democraten en gematigde sociaal-democraten wegpoetst alsof het één beweging is.”

Dat is onverantwoord, vindt Van Schie. “Als je beweert dat het neoliberalisme bestaat, dan moet je duidelijk maken wat het is, en dan moet je ook duidelijk maken hoe het kan dat niemand zich zo noemt.”

Kapitalisme

Kritiek op het neoliberalisme gaat vaak hand in hand met kritiek op het kapitalisme, merkt Van Schie. “Onder jongeren zijn allerlei vormen van marxisme weer populair. Het échte communisme is nog nooit geprobeerd, is dan het excuus. Maar het communisme is inmiddels geprobeerd in meer dan dertig landen en het is overal een vreselijke ramp geworden.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie