Podcast
EO

Religie onderbelicht in de oorlog in Oekraïne: 'Kerk is steunpilaar van Poetin'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Religie onderbelicht in de oorlog in Oekraïne: 'Kerk is steunpilaar van Poetin'

Religie is het meest onderbelichte aspect van de oorlog in Oekraïne volgens Rusland-kenner Derk Sauer, die tot voor kort zelf in het land woonde. "De orthodoxe kerk is de grote steunpilaar van deze oorlog", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#153 - Een indringende realitycheck over Rusland en zijn religie (met Derk Sauer en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Rusland is een zeer religieus land. Veel mensen zijn lid van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Dat is de afgelopen decennia weer opgekomen, vertelt Sauer, en Poetin maakt daar gretig gebruik van. "Er is een enorme revival geweest van de kerk na de val van de Sovjet-Unie. Er zijn onder de Sovjet-Unie veel kerken verwoest en het was allemaal semi-illegaal. Daarna is het open gebarsten en Poetin heeft die jas aangetrokken. Hij heeft een verbond gesloten met de Russisch orthodoxe kerk om het land autoritair te maken", vertelt hij.

Orthodox jihadisme

Ook deze oorlog speelt de kerk een grote rol, zegt Sauer: "Voordat ze naar het front gaan, worden alle soldaten gewijd door een priester. En die priesters spelen een buitengewoon dubieuze en verschrikkelijke rol. In plaats van op te roepen tot vrede, roepen ze op: ga naar het front en sterf, want daarmee ga je naar de hemel."

De oudere generatie Russen, die onder het communisme niet religieus mocht zijn, is heel vatbaar hiervoor, stelt hij. "Als een priester zegt dat je blij moet zijn dat jouw zoon mag sterven, dan zien ze dat als een offer voor God en het moederland. Daarom is er ook zo weinig verzet tegen de oorlog."

Volgens Sauer doet het erg denken aan wat er in het Midden-Oosten gebeurt. "Het is een soort orthodox jihadisme", stelt hij. Daarom kan Poetin ook goed zaken doen met de ayatollahs in Iran, denkt Sauer.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie