Podcast

Podcast De Dag: gasrantsoenen en 'eigen gas eerst'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: gasrantsoenen en 'eigen gas eerst'

Europa moet zich volgens de Europese Commissie voorbereiden op het zwartste scenario van een gascrisis. Wat staat er in de noodplannen van landen?

#1148 - Gasrantsoenen en 'eigen gas eerst' - De Dag

Rusland heeft de gastoevoer door de Nord Stream 1-pijpleiding hervat, zij het in beperkte mate. Maar of Rusland de gasleveranties nou hervat of niet, of alleen een beetje, het maakt niet uit, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen: Europa moet zich voorbereiden op het zwartste scenario.

De afhankelijkheid van Russisch gas, en de manier waarop president Poetin daar gebruik van maakt, kan tot grote tekorten leiden en delen van de Europese economie platleggen. Daarom moeten alle lidstaten zeker 15 procent minder gas gaan verbruiken en wordt er gedacht over het verplicht rantsoeneren van gas.

In Duitsland geldt al sinds vorige maand de 'alarmfase' en wordt er op sommige plekken al gerantsoeneerd, vertelt correspondent Charlotte Waaijers in podcast De Dag. Duitsland is een van de landen die het meest op Russisch gas leunt. En dat wordt ook zo gevoeld.

Energiespecialist Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies vertelt over het belang van Europese samenwerking, want als het straks een situatie van 'eigen gas eerst' wordt, kan het volgens hem lelijk eindigen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie