Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Is sekswerk het oudste beroep ter wereld?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Is sekswerk het oudste beroep ter wereld?

In de Rosse buurt in Amsterdam werken veel sekswerkers. Over deze beroepsgroep wordt vaak gezegd dat ze het oudste beroep ter wereld hebben. Maar is dit ook echt waar? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#106 - Is sekswerk het oudste beroep ter wereld? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat prostitutie het oudste beroep is, klopt niet. Prostitutie is een beroep geworden op het moment dat de munteconomie ontstond. Dan spreken we ongeveer van de zevende eeuw na Christus", vertelt Magaly Rodriquez, hoogleraar geschiedenis en schrijfster. “De verwarring is ontstaan door gevonden kleitabletten."

De tabletten werden omstreeks 2400 voor Christus gevonden. Op de kleitabletten stond een lijst met beroepen, waaronder een verwijzing naar vrouwen die in de taverne werkten. "De kerkelijk leiders interpreteerden een vrouw die werkt in taverne als iets wat niet mag. Ze concludeerden dat het een prostituee geweest moest zijn. In werkelijkheid was het een verwijzing naar een alleenstaande vrouw die geen mannelijke bescherming had. Zo is eigenlijk een legende ontstaan uit die kleitabletten."

Sekswerkers

De term prostitutie heeft een negatieve lading. Scarlot Harlot uit de Verenigde Staten vindt het belangrijk dat prostitutie als een serieuze baan wordt gezien. Daarnaast was ze er klaar mee dat deze mensen altijd als slachtoffer werden neergezet.

Daarom introduceerde The Harlot de term: sekswerker. Deze term is inclusiever dan prostituee, omdat de term ook mannen en transpersonen betrekt.

Respect

Hoe meer kennis er is over het beroep van de sekswerkers, hoe meer acceptatie er voor deze groep is. Toch denkt Rodriquez dat er in het verleden meer tolerantie voor de sekswerkers was dan in het heden: "Bijvoorbeeld in Egypte. Sekswerkers liepen mee in de stoet van de gilden. Hierdoor zie je dat ze wel degelijk werden aanvaard door de arbeidersklassen. Maar ze moesten wel aan het einde lopen, achter alle andere beroepen. Sekswerkers moesten ook vaak tekens dragen. Je moest een lint dragen om een onderscheid te maken tussen hoeren en de respectabele prostitutie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie