Podcast

Danny Blind sprak met Louis van Gaal af: we gaan samen een land coachen

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Danny Blind sprak met Louis van Gaal af: we gaan samen een land coachen

Oud-voetballer en -bondscoach Danny Blind zou best de assistent van Van Gaal willen worden, als hij weer een landenteam zou gaan coachen. Dit zegt hij in de podcast Meer Dan Goud, voordat Van Gaal in beeld was als nieuwe coach van Oranje. "Een nationaal team vond ik heel erg leuk", vertelt hij.

#1 - Danny Blind: uiteindelijk is voetbal toch een bijzaak - Meer dan goud

In de podcast is Danny Blind te gast samen met zijn zoon Daley, die in het Nederlands elftal en bij Ajax speelt.

Trainer

Danny Blind had een fantastische carrière als speler, met een volle prijzenkast. Als coach was hij helaas minder succesvol. Bij Oranje was zijn periode dramatisch: onder zijn leiding behaalde Oranje het EK 2016 en het WK 2018 niet. Hij hoeft geen revanche, zegt hij: "Ik ben overtuigd van mijn kunde als trainer, maar je moet ook een manager zijn."

Toch vond hij het wel leuk en wil hij best assistent worden, bijvoorbeeld onder Van Gaal. "Op het moment dat er wedstrijden zijn, is het intensiever dan bij een club, maar het is niet 24/7", vertelt hij. Op die manier kun je geleidelijk je carrière afbouwen.

Zenuwachtig

Danny komt altijd over als een koele kikker, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen hij net begon als voetballer was hij erg zenuwachtig. In 1977 meldde hij zich in Zeist voor Jong Oranje, waar hij in een groep kwam met allemaal jongens die later sterren zouden worden: "Koeman, Rijkaart, Gullit, Kieft, allemaal jongens uit de randstad die al jaren bij Ajax, Feyenoord of PSV speelden. Ik was nog amateur, ik speelde nog in Souburg…" Ze hadden allemaal een grotere mond, terwijl Blind nog wat timide was. Later leerde hij wat meer zijn mannetje te staan.

Zoon Daley herkent het wel, zowel bij zichzelf als bij zijn vader: "In een situatie met nieuwe mensen kijken we eerst even de kat uit de boom." Ook bij Ajax maakte Daley dat mee: "Je hebt zoveel mondige jongens en je moet je daaraan optrekken. Ik heb veel jongens zien gaan omdat ze dat niet aankonden."

Die kalmte heeft ook voordelen. "Omgaan met tegenslagen, omgaan met druk, dan komt die rust en kalmte wel weer ten goede", vertelt Danny.

Levensles

In de podcast gaat presentator Kefah Allush met gasten opzoek naar levenslessen die geleerd kunnen worden in een sportcarrière. Danny leerde dat sport 'een bijzaak' is. Uiteindelijk is je familie belangrijker. Daley vindt dat lastiger om te zeggen: "Voor mij is het wel echt de hoofdzaak op dit moment. Ik moet er soms aan herinnerd worden dat je ook aan anderen moet denken", vertelt hij.

Meer Dan Goud is een podcast van de EO met Kefah Allush, waarin hij spreekt met voormalige topsporters over de levenslessen die ze leerden tijdens hun carrière. Het is een spin-off van het televisieprogramma Meer Dan Goud.

Ster advertentie
Ster advertentie