Podcast
AVROTROS

Uitgesteld! De wetenschap achter de kunst van de lang baan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitgesteld! De wetenschap achter de kunst van de lang baan

Procrestinating, een chique Engels woord voor uitstelgedrag, we hebben er allemaal wel eens last van. Het heerst niet alleen in studentenhuizen in tentamentijd, ook de belastingaangifte blijft vaak onnodig lang liggen, net als dat ene stomme klusje. "Mijn opus magnum zal er nooit komen", geeft Jort Kelder toe in de nieuwste Jortcast. Een goed gesprek over de wetenschap achter het uitstellen.

#327 - Uitgesteld!

Jort Kelder is in gesprek met dr. Joel Anderson, hij is filosoof verbonden aan de Universiteit Utrecht en hij doet veel onderzoek naar maatschappelijke context van uitstelgedrag. "Het heeft zeker maatschappelijke implicaties", zegt hij tegen Jort Kelder. "Denk maar eens aan mensen die in de schulden raken, omdat ze vast komen te zitten in hun eigen uitstelgedrag. Of aan mensen die niet naar de dokter gaan met dat ene vlekje."

Presteer beter onder druk

Er heersen ook hardnekkige misvattingen over uitstelgedrag. Een veelgehoorde is dan dat mensen beter presteren onder druk en dus graag alles voor zich uitschuiven tot zo dicht mogelijk op de deadline. "Het is wetenschappelijk bewezen dat dat onjuist is", zegt Anderson.

"De kwaliteit van het werk gaat zeker achteruit naar mate het wordt uitgesteld." Je krijgt er misschien wel een rush van om alles snel op het laatste moment te doen, maar het is dus maar de vraag of je beter presteert onder druk.

Ongeneeslijke ziekte

Is het een ongeneeslijke ziekte dat uitstelgedrag? Je hebt mensen die onverbeterlijk zijn en het nooit zullen leren, die ondanks de negatieve gevolgen blijven uitstellen. Maar er zijn zeker wel trucjes om jezelf ander gedrag aan te leren.

"Een veel gehoord voorbeeld is bijvoorbeeld flossen", zegt Anderson. "Maar als je een 'als-dan' structuur voor jezelf maakt, zal je sneller geneigd zijn om het toch te doen. Als je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt: elke keer als ik tandpasta op mijn tandenborstel doe, staat het flosdraad op de wasbak. Dan zal je zien dat je veel vaker flost dan wanneer je dat niet doet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie